АстраЗенека критикована да је објавила непотпуне податке

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

АстраЗенека ће објавити ажуриране резултате свог најновијег тестирања вакцина за ковид-19 у року од 48 сати, након што су амерички здравствени званичници јавно критиковали фармацеутску компанију што је раније ове недеље користила застареле податке у свом саопштењу за медије.

Kомпанија је саопштила да су резултати који су објављени јуче били засновани на случајевима обрађеним до 17. фебруара, како су налагала правила студије и да наставља да анализира случајеве који су се догодили од тада.

АстраЗенека је навела да је прелиминарна анализа података, која је у току, у складу с оним што је објављено у извештају, пренео је “Глас Америке”.

Претходно је амерички Национални институт за алергије и инфективне болести саопштио да је надзорни одбор задужен за безбедност и тачност тестирања изразио забринутост да компанија можда даје непотпуну слику о ефикасности вакцине.

“Ово је вероватно врло добра вакцина”, изјавио је доктор Ентони Фаучи, саветник председника Џоа Бајдена и директор Националног института за алергије, за програм АБЦ Њуз “Гуд морнинг Америка”.

“Подаци су прилично добри, али када су их унели у саопштење за штампу, нису били сасвим прецизни”, додао је, међутим, Фаучи.

Јавне критике су најновији проблем за вакцину, која је прво хваљена као прекретница у борби против пандемије корона вируса, али су је пратила питања о ефикасности и могућим нежељеним ефектима.

Вредност деоница АстраЗенеке на берзи у Лондону пала је за један одсто.

Према подацима које је АстраЗенека објавила јуче, вакцина развијена у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, 79 одсто је ефикасна у спречавању симптоматске болести, према великом истраживању које се, такође, обављало у Чилеу и Перуу.

Саопштено је и да је 100 одсто ефикасна против тешких или критичних облика болести и хоспитализације, те да не доноси повећани ризик од згрушавања крви.

Тагови:

Најновије