Борељ: Западни Балкан био и биће приоритет за ЕУ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ изјавио је на крају састанка шефова дипломатија земаља чланица да је Западни Балкан био и наставиће да буде приоритет за ЕУ.

Жосеп Борељ изјавио je, да је данас информисао министре спољних послова земаља чланица о последњим дешавањима на Западном Балкану, а у светлу недаване посете специјалног представника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака региону.

“Западни Балкан је био и наставиће да буде приоритет за ЕУ”, поручио је Жосеп Борељ.

Борељ је на крају данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ најавио и свеобухватну расправу о Западном Балкану на следећем Савету ЕУ у априлу.

И министри девет земаља заложили су се за снажнију подршку проширењу ЕУ на Западни Балкан, наводећи у писму да други актери много ефикасније представљају своју помоћ и тако поткопавају поузданост ЕУ, кредибилитет и перцепцију солидарности Уније.

“Морамо да потврдимо нашу посвећеност чланству ових земаља у ЕУ. Земљама региона је потребна наша подршка”, рекао је Богдан Ауреску, министар спољних послова Румуније.

Савет министара увео је данас санкције против 11 појединаца због учешћа у војном удару у Мјанмару, а санкције су уведене и против четири кинеска званичника која су оптужена за кршење људских права ујгурске мањине.

Тагови:

Најновије