Брнабић: До краја 2022. године дигитализација свих школа

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

План владе је да до краја 2022. године заврши комплетну дигитализацију школа, односно да све школе буду повезане на интернет, и то не само рачунарски кабинети, већ све учионице, и да све школе имају дигиталне учионице и уџбенике, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је подсетила да је влада 2017. године кренула у комплетну дигитализацију образовања, и у повезивање школа на брзи интернет, увођење дигиталних учионица и уџбеника.

То онда отвара простор да локалне самоуправе, попут иницијативе коју је покренуо заменик градоначелника Београда Горан Весић, саме купују таблете за ученике и тиме допринесу другачијем методу образовања основаца, рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика СДПС-а Бранимира Јовановића, може ли се по угледу на такву иницијативу Београда, урадити слично и у другим локалним самоуправама.

Брнабић је рекла да ће влада обезбедити да на целој територији Србије све школе имају исте услове без обзира колико су удаљене, колико су мале и да свака буде повезана на интернет.

“А, онда ћемо видети са локалним самоуправама како да обезбедимо стално обнављање опреме. То је велика инвестиција”, рекла је Брнабић.

Она је захвалила посланицима што су подржали ратификацију кредита са ЕИБ за повезане школе, вредан 65 милиона евра.

“То ћемо инвестирати у то сва деца имају једнаке услове и то нешто боље од оних у највећем броју земаља ЕУ”, рекла је Брнабић.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић навела је да је увођење широкопојасног интернета у руралним подручјима летос одабран као један од кључних пројеката за кандидатуру за Економски инвестициони план за Западни Балкан.

“То су велика средства, али је тражено да буду кључни пројекти који ће ићи, не само у развој инфраструктуре, већ и укупно у један инклузивни раст, у времену у којем се мења образовање и у којем децу морамо да спремамо за будућност, да једном буду конкурентна на европском и светском тржишту рада”, рекла је Јоксимовић.

Прецизирала је да је 76 милиона евра укупна вредност пројекта, а да се највећи део финансира из гранта ЕУ, и мањим делом из кредита ЕБРД.

Подсетила је да је у јануару са министарком телекомуникација потписала првих 1,7 милиона евра за припрему пројектно-техничкој документацији.

“То је пројекат који ће омогућити да сваки ђак, где год да живи, има приступ интернету, без којег нема развоја економије, нити усклађивања нашег са европским тржиштем”, рекла је Јоксимовић и додала да се увелико ради на припреми пројектно-техничке документације.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да је то Министарство у овој години определило 720 милиона динара за бесплатне уџбенике, што је обухват од 25 одсто од укупног броја ученика.

Поред тога, издвојено је 760 милиона за бесплатне дигиталне уџбенике, што је опет четвртина укупног броја ђака.

Тагови:

Најновије