Велика Британија највећи европски инвеститор у ветроенергију

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Велика Британија је заузела прво место у Европи по улагањима у електране на ветар у 2020. години, са износом од 13 млрд ЕУР према извештају организације WиндЕуропе.

Од укупних лањских улагања у овај сектор широм Старог континента, вредних 43 млрд ЕУР, Холандија је инвестирала скоро 8 млрд ЕУР, нашавши се на позицији број два, а следе Француска са 6,5 млрд ЕУР, Немачка са 4,3 млрд ЕУР, док је Турска пета са 1,6 млрд ЕУР, преноси агенција Анадолија.

Извештај о финансирању и улагањима у европску индустрију ветра у 2020. години показује да су инвестиције у приобалне ветро-паркове достигле лани рекордних 26,3 млрд ЕУР, док су инвестиције у нове копнене ветро-паркове износиле 16,5 млрд ЕУР.

Kоментаришући извештај, извршни директор WиндЕуропе-а Гил Диксон оценио је да би владе у Европи требало да подстакну улагања у ветроенергију поједностављењем поступка издавања дозвола како би оствариле климатске и енергетске циљеве, додајући да у супротном не види сврху од повећања наведених циљева.

Технологија је доступна. Новац је доступан. Али недостају праве политике, посебно у вези са дозволама за нове ветропаркове за шта су правила и поступци сувише сложени – рекао је он.

Према извештају, већина инвестиција обезбеђује се путем банкарских кредита, при чему дужничко финансирање износи између 70% и 90%, док се преосталих 10% до 30% обезбеђује на тржиштима капитала.

Тагови:

Најновије