Висока делегација Матице Русинске на пријему код градоначелника Новог Сада

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, истакао је задовољство поводом пријема високе делегације Матице Русинске, данас, у Градској кући.

Делегацију су чинили Ђуро Папуга, председник Матице Русинске, Михајло Катона, члан РО гласника Матице русинске “Руснак” и Михајло Фејса, председник Одбора за науку Матице Русинске.

“Подсетили смо се велике улоге коју су Русини имали и имају на простору Републике Србије, Војводине и нашег Новог Сада и изузетних пријатељских односа русинског и српског народа”, рекао је градоначелник Новог Сада.

Град Нови Сад континуирано подупире културне и просветне активности русинске заједнице, у складу са законом о култури РС, а у виду расписивања конкурса за финансирање пројеката у сфери културе уз добијање мишљења русинског Националног савета. У оквиру тих активности, само у 2020. години Нови Сад је подржао:

– 19. дечији фестивал Русина “Веселинка”

– “Пахуљицу”, дечји Божићни програм

– Рад Русинског културног центра (РКЦ)

– “Сусрете РКЦ 2020”

– Годишњи концерт РКЦ

– Зборник радова СТУДИА РУТХЕНИЦА, Друштва за русински језик, књижевност и културу

“Наша дивна Војводина има чиме да се подичи, суживот и разноликост народа који у њој живе чине је јединственом не само у Србији, већ и читавој Европи. Русини су вековима део тог складног мозаика и увек ће уживати наше велико поштовање”, закључио је Вучевић.

Тагови:

Најновије