Врбас спреман за почетак градње пруге Суботица – Нови Сад

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Сва предузећа и службе у Врбасу спремне су да пруже логистичку подршку за ефикасан почетак радова на градњи брзе пруге Суботица – Нови Сад, саопштила је данас та војвођанска општина.

Додаје се да су о припремним активностима које је потребно обавити пре почетка радова на деоници која пролази кроз Врбас, смештању материјала и уређењу железничке станице разговарали председник општине Врбас Предраг Ројевић, руководиоци надлежних локалних служби и предузећа и представници ЈП Инфраструктуре железнице Србије и конзорцијума кинеских компанија ЦРИ и ЧЧ које изводе радове..

“Општина Врбас и све њене службе и предузећа пружиће пратећу логистичку подршку, која је неопходна да се пројекат од значаја за целу Војводину и Србију реализује у предвиђеним роковима. Изградња нове, брзе пруге веома је значајна за Врбас и све наше становнике и привреднике”, изјавио је након састанка Ројевић.

Он је нагласио да је за Врбас као индустријски центар будућа брза пруга важна за превоз роба и услуга.

“Уз то, нова пруга ће омогућити брже и ефикасније привлачење страних инвестиција и унапређење привредног амбијента у нашем граду. На тај начин моћи ћемо боље да искористимо све потенцијале и могућности развоја које обезбеђују председник Александар Вучић и Влада Србије”, рекао је Ројевић.

Пруга Нови Сад-Суботица дуга је 108 километара и део је међународног коридора Београд- Будимпешта.

Уговор о финансирању потписан је са кинеском Ексим банком, а пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице, обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, као и уградњу нове електротехничке инфраструктуре за велике брзине.

Радове вредне око 1,16 милијарди долара изводи кинески конзорцијум “CHI” и “CCCC”, с планираним роком заврштка од 33 месеца.

Тагови:

Најновије