ВУЧЕВИЋ: ЕВРОПА ЈЕ ДЕО НОВОГ САДА И НОВИ САД ЈЕ ДЕО ЕВРОПЕ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Европа је део Новог Сада и Нови Сад је део Европе, изјавио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић током обиласка поставке каравана Европске уније која ће се у наредне три недеље налазити на централном новосадском тргу.

Делегација Европске уније у Србији и ЕУ Инфо Поинт Нови Сад и ове године су поводом обележавања 9. маја, Дана Европе, организовали су караване Европске уније у градовима широм Србије.

“Европа је данас у Новом Саду, не бих рекао да је то само слоган, Европа је у Новом Саду у сваком датуму, у сваком слову наше историје. Европа је део Новог Сада и Нови Сад је део Европе. Када погледате нашу историју и историографију, шта се све дешавало у Новом Саду и око града, када погледате историјски наратив, али и данашњицу и загледате се у будућност Европске уније и Европе, онда спознате да караван Европске уније није случајно данас и у нашем лепом Новом Саду”, рекао је Вучевић.

Вучевић је подсетио да се 9. мај празнује по два велика основа – због победе над фашизмом, али и по том датуму из 1950. године, када је свега пет година од највећих страдања на европском континенту дошло до историјског помирења и политичког договора, а који је гарантовао стварање најмодерније и најразвијеније заједнице држава у читавом свету, односно концепта заједнице европских држава.

“Нови Сад, као Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе следеће године, али и Нови Сад који само у последњих девет година има велики број пројеката са партнерима из Европе и Европске уније, али и Нови Сад као адреса великих инвестиција из Европске уније, великих приватних компанија. Тај тренд се наставља, верујем да ћемо имати још више европских инвестиција у Новом Саду, што је исто гарант стабилности и развоја града”, навео је Вучевић.

Вучевић је указао да Град Нови Сад има одличну сарадњу са делегацијом Европске уније у Србији, подсетивши на садејство ове две инстанце приликом изградње новог Жежељевог моста, и најавио нове заједничке пројекте града са европским партнерима, попут изградње Регионалног центра за управљање чврстим отпадом, те почетак изградње Центра изврсности “Биосенс”. Радови на изградњи тог објекта треба да крену до краја месеца и да споје научно-информационе технологије и пољопривреду.

Тагови:

Најновије