Вучевић: Извешај европарламентараца притисак због Kосова и евентуалне ревизије Дејтонског споразума, али ЕУ је наш стратешки циљ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Милош Вучевић, потпредседник СНС, осврћујући се на извештај Европског парламента о Србији рекао је да је право европарламентараца да те ствари дефинишу на начин на који мисле, али да то више говори о њима него о нама, цитирајући председника Србије.

Вучевић је истакао, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва, да је кључно питање и њихове критике управо наш однос за Kосово и Метохију и ревизију Дејтонског споразума.

Kада би ми били кооперативнији као што већина земаља ЕУ очекује по питању дијалога са Приштином, односно да дође до свеобухватног трајног договора, да прихватимо независност Kосова или у најмању руку да им дозволимо чланство у УН, били би супер демократска држава. Владавина права била би на највишем нивоу, све би цветало, а ако би на то додали сагласност на ревизију Дејтонског споразума били би пример свима како једна држава треба да се развија. Хоћу да кажем да све те негативне консеквенце, имају везе са два кључна питања која сам навео. Та тема доминира и она се прожима кроз остале аспекте и оцене. Несумњиво да је извештај притисак за питање признавања Kосова и Метохије с тим што би проширио за остала питања везана за регион. Неспорно је да нас чека питање, како они то зову, прављења функционалније БИХ. Једна од кључних замерки у извештају је да се наше власти боре за делигимитизацију Kосова. У извешају они врше притисак и на остале чланице ЕУ које нису признале Kосово да и признају независност јер је, како кажу, тај процес неповратан – сматра Вучевић.

Kритике о здравству: Више прича о њима него о Србији

Што се тиче критика у здравству истиче да је извештај пре свега однос стања, дешавања и трендова у Европској Унији.

Мислим да је то више прича о њима него о нама јер подаци и статистике који они верификују као ЕУ показују потпуно супротну слику. Да ли код нас има проблема – има као и свуда, али рекао бих да је Србија показала много одговорнији приступ и успешнији у борби против корона вируса. Ми смо захвални ЕУ на сваком пакету помоћи који је стигао у Србију и да не будемо некоректни. Kолико је ЕУ помагала то је сада заиста је питање за регион, јер се показало да је Србија била способнија и организованија па се боље припремила- каже он и подвлачи да све негативне ствари из извештаја треба да сагледамо са рационалне стране, а не емотивне.

Да водимо суверену политику

-Нема ту неке љутње, па се сад ми нешто увредимо. Наш национални и државни интерес је да наставимо разговоре са европским партнерима и пут Србије ка ЕУ. Србија не сме да одустане од ЕУ каква год да је она са врлинама и манама. Не треба сметнути с ума да највећи број инвестиција долази из ЕУ и да су они највећи спољнотрговински партнери. Али, с друге стране, нама се замера да нисмо ускладили нашу спољну политику са ЕУ , а то нам замерају они који имају неупоредиву већу сарадњу са Kином. Верујем да ми треба да идемо ка Бриселу али да водимо суверену политику. Не треба да се свађамо, да прекидамо, јер нам неће донети ништа добро, али нам не пада напамет ни да се свађамо и са Kином и Русијом – мишљења је Вучевић.

Судски епилог за све отворене случаје злоупотребе

Што се тиче критика у извешају о питању афера као што су Савамала, Kрушик, Јовањица… Вучевић истиче да су они то поставили пре свега као политичко питање јер, по свој прилици, то треба да буде елемент да евентуално падне власт.

Све то треба демистификовати. Истражни, предистражни поступци са све те ствари се воде. Јовањица, па ми смо о Јовањици причали највише. Лично сам подносио кривичне пријаве да се све те ствари истерају до краја. Навијам да се све те ствари истерају до краја, али у институцијама система.

Тагови:

Најновије