ВУЧЕВИЋ: РЕЗОЛУЦИЈА ЈЕ ДУБОКО АНТИЦРНОГОРСКА И УСМЕРЕНА ПРОТИВ СРБИЈЕ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је да Србија ни једним актом и ни једним делом не доводи у питање независност Црне Горе, а поводом усвајања резолуције о Сребреници у њиховом парламенту.

Вучевић је на критике из региона али и дела опозиције да се Србија меша у унутрашња питања Црне Горе рекао да Србија ни једним актом не доводи у питање црногорску независност, али је природно да се Србија изјашњава и реагује на примерен начин на оно што се тиче квалификација за цео српски народ и за Србију.

Србија мора да води мудру политику и јача економски

Резолуција је нешто што је усмерено против српског народа. Ми нисмо рекли да Црна Гора не сме да донесе своје резолуције. Али мислим да је резолуција о Сребреници која је донета усмерена пре свега против Црне Горе. Она је дубоко антицрногорска, против својих корена, против оног што Црна Гора јесте, нагласио је Вучевић и додао да један део њиховог естаблишмента жели да поништи све оно што је Црна Гора била.

Део естаблишмента у Црној Гори хоће нову историју која је у сукобу са Србијом

Они здушно раде да пониште све оно што је Црна Гора кроз векове била и да настане нова историја која се данас дефинише. А та нова историја мора бити заснована и базично форматирана тако да буде у сукобу са Србијом, српским народом, црквом… Њихово је право да пишу како год хоће историју, али не могу да поништавају оно што су неспорне историјске чињенице. Ово је тежак момент за цео српски народ и није једноставно реаговати на то, а да не доведете до неких конфликата до нарушавања регионалне стабилности. Вучевић је подвукао да председник Републике мора да води рачуна о свакој речи и да води пре свега једну мудру државничку политику. Србија наравно неће оставити српски народ у Црној Гори поштујући њену независност. Имамо право да помогнемо нашем народу који је прихватљив по међународним стандардима. Пред Србијом су велики изазови, није случајно да Курти иде са свим овим најавама. И мислим да се власт у Црној Гори у најмању руку консултовала са страним амбасадама, истакао је Вућевић.

Председник Вучић води државничку политику

Вучевић је напомињући да је повод у Црној Гори била смена једног министра, а онда се појавила резолуција која је пет пута гора од саме смене, а да се притом резолуција односи само на један злочин, а не на све које су се десиле на простору бивше нам заједничке државе. Овде се само фокусирају на оне делове где су припадници српског народа починили злочине. У овом тренутку председник Вучић има најнезахвалнију позицију, зато што мора да остане избалансиран, не може да оде у неке екстремне ставове јер би то одмах имало репрекусије по српску страну. Веровали или не, то би нам се вратило. Мислим да је изјава председника Вучића о дешавањима у Црног Гори била права, на месту, државничка. Ми не можемо да уђемо у конфликте из деведесетих година са свима у региону. Клима је таква каква јесте, спољни утицаји су прилично снажни и морамо да се боримо у односу на те околности, али нема сумње да ћемо чувати националне интересе.

Ужасно тешка позиција Србије

Када је реч о преговорима са Приштином, Вучевић истиче да морамо да сачувамо наше националне интересе и да наставимо јачање Србије. Није једноставно и врло је тешко ускладити, синхронизовати у једну чврсту националну политику, а притом очекивати инвестициони бум од јаких економских држава са којима се полтички не слажете. Није једноствано лупити шаком о сто и рећи нећемо више да причамо о наставку директних страних инвестиција. Желимо да имамо отворене европске фондове… Ужасно је тешка позиција Србије.

Поштовање еколошких стандарда али без екстремизма

Одговарајући на питања о све већем еколошком протесту грађана, Вучевић одговара да је све отишло у екстремизам. Еколошки стандарди морају да се поштују али не може да се иде у крајност. Па у Новом Саду су против изградње моста који је урбанистичким планом уцртан још педесетих година прошлог века. И кажу немојте мост неће птице моћи да лете. Волим птице и нисам циничан али више волим људе.

Тагови:

Најновије