Вучевић: 20. априла почиње изградња ковид болнице на Мишелуку

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, гостујући вечерас у емисији „Град и ми” истакао је да га радује што је велико интересовање за вакцинацију. Том приликом, навео да је у Новом Саду, са јучерашњим датумом, око 102.000 вакцинисаних људи, а да је од тога, 72.000 ревакцинисаних и 30.000 вакцинисаних са једном дозом.

Додао је да имамо уговорених 12 милиона доза вакцина, да је потражња у свету огромна, те да су вакцине данас као у наоружању систем С400 – гарантују вам сигурност и чувају вас.

„Ми очекујемо да дођемо до 150.000 ревакцинисаних у Новом Саду, а данас имамо 33 одсто пунолетних вакцинисаних. Да можемо да се вратимо нормалном животу, да су нам ресторани и кафићи отворени, да се дружимо, да имамо Егзит и остале фестивале. То је најкраћи, најбржи и најбезбеднији пут. Треба дати предност људи ма који су вакцинисану, у смислу одласка у тржне центре и угоститељске објекте. На Егзит треба да дођу они који су вакцинисани или који имају брзе антигенске тестове“, нагласио је он.

Милош Вучевић

Вучевић рекао да се залаже за обавезну вакцинацију медицинских радника, јер они морају да буду пример свим грађанима, те да нема разумевања за оне који неће да се вакцинишу.

„Зато што нас све то кошта, деца нам иду на онлајн наставу, угоститељи не раде, све је редуковано. Треба да трпимо терор оних који појма немају о вакцини“, упитао је Вучевић.

Том приликом, истакао је и да ће се заложити за то да се угоститељски објекти скроз отворе за људи који су потпуно вакцинисани, као и за то да се запослени у угоститељству вакцинишу.

Говорећи о кампањи вакцинације која се спроводи по приградским насељима, градоначелник је рекао да је хтео да обиђе та места, да покаже да су им сви делови града и сва приградска места битни.

„Отишли смо у Ковиљ са 300 вакцина, ја сам тамо требао да се ревакцинишем, било је пријављено око 280 људи, али је дошло 500 људи. Некако смо набавили још 30 вакцина, али је 100 људи остало без вакцине. Следеће недеље ћемо доћи са још вакцина у Ковиљ. Грађани треба да знају да ми не смемо да трошимо оне залихе које су за ревакцинацију. Имамо вакцине, али их и јако брзо трошимо“, нагласио је он.

Вучевић је објаснио да ревакцинанацијом нисмо у потпуности заштићени од заразе, али да коронавирус тада не може да нас убије или да нас доведе у тешку ситуацију. За тзв. антиваксере каже да су неодговорни јер не одговарају ни за чији живот.

“Када се они разболе, мањи су од маковог зрна и примају све терапије. Ја не мислим да сам мање Србин и православац зато што сам се вакцинисао, напротив, већи сам хришћанин јер чувам своје родитеље и децу“, истакао је градоначелник Новог Сада и упитао “шта да поручимо угоститељима или туристичким радницима? Ово је трка за животе, али и за економију. Ко се први отвори, тај ће и победити. То је питање већих плата, нових обданишта. У понедељак имам састанак са удружењем угоститеља, они су стално на стубу срама , а 95 одсто њих поштује све мере. Хајде да они крену са особљем да се вакцинишу и да буду безбедни за госте. Молим и возаче ГСП и таксисте да се вакцинишу, васпитачице у вртићима такође”.

Емисија “Град и ми”

Изградња ковид болнице на Мишелуку почиње 20. априла, па је Вучевић објаснио да је то локација која је урбанистички предвиђена за старачки дом, тако да се не мењају урбанистички услови. Каже и да је она на доброј позицији јер има прилаз са два моста.

„У уторак ће бити ванредна седница Скупштине града, треба да пренесемо парцелу на Министарство одбране, да би могла држава да инвестира, а Нови Сад ће инвестирати око 250 милиона динара. Ми бољу локацију за болницу немамо. Ова болница даје сигурност за грађане из целе Војводине, ту ће бити 600 лежајева, од тога 200 за интензивну негу, а 400 за полуинтензивну“, каже он.

Вучевић наглашава да Србија има међу најмањим стопама смртности у свету јер све озбиљне случајеве хоспитализујемо, и каже да се то види по бројевима новоинфицираних и умрлих.

„Та болница ће и после пандемије да ради, да ли ће бити у саставу КЦВ или ће бити општа болница, то није важно. Гледаћемо да направимо најмодернију инфраструктуру. До краја августа, почетка септембра да имамо нову болницу у Новом Саду“, закључио је он.

Тагови:

Најновије