Генерални директор FAO-а Ку Донгђу говорио је на трећем састанку министара пољопривреде Централне Азије

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

РИМ –  Наука, технологија и иновације су кључни за трансформацију пољопривредно-прехрамбених система у Централној Азији – порука је директора Светске Организације за Храну и Пољопривреду

Само уз науку, технологију и иновације, земље Централне Азије могу да допринесу трансформацији пољопривредно-прехрамбених система и да послуже као модел другим регионима који се суочавају са сличним изазовима усред пандемије КОВИД-19 и шире.  Виртуелни догађај, чији је домаћин била Влада Републике Киргистан, акцентовао је иновације у пољопривредно-прехрамбеним системима.

“Пандемија нам даје ретку прилику да се ресетујемо, преиспитамо и удвостручимо напоре да напредујемо боље и зеленије, користећи координисане приступе који су инклузивни, холистички и кохерентни”, рекао је генерални директор алудирајући на главни потенцијал региона за успостављање иновативни модели за сарадњу који негују решења за заједничке изазове који мењају игру.

Нагласио је важност стварања пољопривредно-прехрамбених система способних да омогуц́е приступ довољној, сигурној и нутритивној храни за све, истовремено осигуравајуц́и еколошку одрживост. У том циљу, охрабрио је министре да преиспитају своје развојне стратегије са фокусом на иновације, политику, инвестиције и инфраструктуру, укључујући путеве, складишта хране и истраживачке капацитете.

Генерални директор поновио је подршку FAO регионалним иновативним и трансформативним приступима, укључујуц́и  иницијативу „Рука у руци“, коју воде државе.  Такође је подстакао земље Централне Азије да ојачају везе са Заједничким FAO / VHO центром који интегрише токове рада о безбедности хране, болестима животиња и антимикробној резистенцији.
 Генерални директор FAO истакао је да је ФАО спреман да пружи подршку земљама у припремном процесу Самита УН-а о прехрамбеним системима 2021. године и у спровођењу пратец́их акција и препорука Самита, истичуц́и виталну улогу националних, регионалних и међународних партнерства у трансформацији пољопривредно-прехрамбених система.

Тагови:

Најновије