Годишњица напада на путнички воз у Грделичкој клисури

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

На данашњи дан, 12. април 1999. године, у НАТО бомбардовању погођен је путнички воз док је прелазио мост у Грделичкој клисури. Погинуло је најмање 15 путника, а више од 50 их је рањено. Многа тела невиних жртава никада нису пронађена.

– Тог 12. априла, на други дан Васкрса, одвезао сам ћерку Ану и зета Ивана Марковића до железничке станице. Воз је био препун путника. Ушли су у други вагон. Видео сам да у купеима није било војника па ми је и данас невероватно да су мета били цивили. Оправдања за тако нешто нема, осим зла који су намерно хтели да направе – говорио је за Новости Жарко Бјелетић.

Међународни путнички воз 393, који саобраћа на релацији Београд – Скопље, на данашњи дан пре 22 године погођен је са два НАТО пројектила, а још две ракете пале су на оближњи путни мост.

Kада је први пројектил погодио воз док је прелазио Бистрички мост на Јужној Морави, локомотива и први вагон одбачени су далеко од места страдања. Први пројектил погодио је почетак другог вагона, а други је спржио трећи и залепио за шине четврти вагон. Чули су се јауци рањених путника. Свуда около је било крви и делова људских тела. Скидали су их и са грана дрвећа. Доласком на улаз у Грделичку клисуру одјекивао је лелек преживелих.

О овим језивим призорима годинама уназад причају сведоци који су међу првима стигли на лице места. Рођаке појединих путника нико није могао да спречи да уђу у још ужарени вагон. Нису могли да се помире са тим да се догодило оно најгоре.

Тагови:

Најновије