Градска библиотека у Суботици добила читаоницу за 21. век

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Градска библиотека, најстарија установа културе у Суботици, крајем прошле године успела је да изгради и опреми савремену читаоницу вредну 600.000 евра. Ове године, уз финансијску подршку Министарства културе Србије и Владе Мађарске, планирана је и обнова зграде изграђене пре 130 година, чија фасада представља један од симбола града....

Градска библиотека у Суботици у фебруару и марту организује онлине издање 13. квиза за подстицање љубави према књизи у основним школама под називом “Читам и скитам”, а 2. априла, на Међународни дан књиге за децу, биће додељене и награде. Слоган овогодишњег квиза је “Где год нађеш згодно место, ти дрво посади”.

“Желимо деци појаснити колико је дрво важно у нашем животу. Оно је битно за екологију, за наше здравље због кисеоника који производи, за разне предмете које од њега правимо, а међу којима су и књиге које читамо” објашњава Бернадица Иванковић, виша дипломирана библиотекарка у Градској библиотеци у Суботици, због чега је дрвеће тема овогодишњег квиза “Читам и скитам”.

Упркос пандемији, Градска библиотека у Суботици успела је да оствари пројекат о коме су претходне генерације сањале. Крајем 2020. завршена је нова читаоница у чију изградњу и опремање по стандардима библиотекарства за 21. век је Фондација “Бетлен Габор”, посредством Владе Мађарске и Мађарског националног савета, инвестирала 600.000 евра.

“Истраживачи завичајне историје Суботице, као и они који раде докторске дисертације, мастер радове, посебне сепарате… захваљујући новој, савременој читаоници добили су посебан, издвојен простор где на миру могу да се посвете научно- истраживачким пословима. Поред тога, ово улагање је обезбедило и све потребне услове за обављање дигитализације, веома важног посла за библиотекарство 21. века”, каже Драган Роквић, директор Градске библиотеке у Суботици.

Већ је готов и пројекат на основу кога ће, поводом 130 година рада градске библиотеке, бити обновљена и фасада зграде чији улаз красе омиљени Атласи. Са циљем да за то обезбеди финансијску подршку, Градска библиотека се већ обратила и Министарству културе Србије и Влади Мађарске.

“Ми смо предвидели најпре темељну реконструкцију чеоног дела фасаде, касније и два бочна дела, а имамо амбицију да, уколико то буде могуће, урадимо и реконструкцију крова зграде. Надамо се да ћемо добити подршку за остварење тих планова”, каже Драган Роквић, директор Градске библиотеке у Суботици.

Зграда Библиотеке у Суботици, која је изграђена 1896. године по пројекту архитекте Ференца Рајхла, украс је главног трга у Суботици и један од симбола града, који је дуговечнији и од Градске куће и од суботичке синагоге.

Захваљујући обнови, најстарија установа културе у Суботици, очуваће лепоту и дух прошлости, али ће стећи и све предности које доноси библиотекарство 21. века.

Тагови:

Најновије