“Дани руске културе” у Новом Саду

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

НОВИ САД –  У оквиру традиционалне манифестације “Дани руске културе“ 2021 у Новом Саду у периоду од 18. до 26. марта 2021. године, Друштво сународника и пријатеља Русије „Русија“ у сарадњи са Библиотеком Града Београда и Новосадским Сајмом, организују изложбу „Достојевски у српској култури“.

Дани руске културе

Ове године се обележава јубилеј – 200 година од рођења и 140 година од смрти Фјодора Достојевског. Ова година у Русији је проглашена Годином сећања на Достојевског у циљу очувања историјског сећања и обележавања јубилеја једног од најутицајнијих писаца руске књижевности и највећих писаца свих времена.

Због посебног значаја овог историјског датума, на офлајн отварању „Дана руске културе“ у Културном центру Новог Сада 18. марта у 14.00 часова ће бити отворена изложба „Достојевски у српској култури“ која ће трајати до 21.марта.

Мултимедијална изложба „Достојевски у српској култури“ синхронизована на српски језик, традиционално ће се одржати на Сајамској манифестацији „Дани руске културе“ ове године на онлајн платформи ExpoOnline.rs Новосадског сајма у оквиру програма „Сајам образовања. Путокази“ у периоду од 24. до 26.марта.

Изложбе у офлајн и онлајн формату ће пратити културно-уметнички програм у онлајн формату, припремљен од стране руских сународника Србије и ансамбла града Виборга (Русија).

Илустрација

Ауторка изложбе Наташа Булатовић је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећег руског писца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба, поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између писца и српског народа, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу.

Изложбу сачињава 15 плаката везаних за Достојевског димензија 100×70, на руском и српском језику. Грађа за изложбу је пажљиво прикупљана у архивима, музејима, библиотекама, позориштима и кинотекама широм Србије.

Тагови:

Најновије