Добри односи Србије и Бугарске, раширене руке за бугарску мањину

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Односи Србије и Бугарске су веома добри, а две земље гаје пријатељске везе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и поручио да припадници бугарске националне мањине у Србији увек могу да рачунају на раширене руке државе.

Пренео је да је са својим гостом данас разговарао, поред теме уџбеника на бугарском језику и историјских питања, пре свега о економији, о запошљавању и довођењу инвестиција у тај крај Србије.

Kако је рекао, договорили су се да се заједнички потруде да нађу инвеститоре, како би се обезбедио посао за људе.

“Рекао сaм и Радеву, и представницима бугарске мањине да увек могу да рачунају не само на пријатељски однос, већ и на потпуно раширене и отворене руке државе према њима, јер не видимо проблеме који би нас раздвајали”, рекао је Вучић.

Истакао је да припадници бугарске националне мањине треба да буду мост између Србије и Бугарске.

“Највећи број захтева је о информисању на матерњем језику и изради нових уџбеника. Вољни смо да им, уз техничку помоћ Бугарске, то пружимо”, рекао је Вучић.

Он је навео и да је добра трговинска размена две земље, која, ипак може и мора да буде и већа.

“После године короне, ствари иду на боље. Очекујемо да са 1,4 милијарди евра повећамо трговинску размену до 1,5 милијарди евра у наредном период”, рекао је Вучић.

Бугарска и Србија немају проблеме који их раздвајају

Гледаћемо да поштујемо ствари које нас везују и приближавају, као и да решавамо ствари које су нас у прошлости развдајале, истакао је данас председник Србије Александар Вучић поводом састанка са председником Бугарске Руменом Радевом.

Указао је, на заједничкој конференцији за штампу, да постоје многи заједнички пројекти, који су веома важни.

”Изградили смо ауто-пут до границе, а Бугарска гради према Софији брзу саобраћајницу, односно ауто-пут. Вршимо потпуну реконструкцију пруге, а почетком идуће године кренуће радови на деоници Ниш – Димитровград, у вредности од 270 милиона евра. Kада будемо реконструисали ту пругу, а имамо договор са ЕУ о брзој прузи до Ниша, приближићемо додатно две земље и наша два главна града“, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на пројекат интерконектора, у вредности од 89 милиона евра, оценивши да је то важна инвестиција за Србију, јер ће уз Балкански ток омогућити даљу диверзификацију енергетских извора.

Рекао је да је разговарано у вези отварања нових малих граничних прелаза који би значили грађанима у пограничном појасу.

”Сагледаћемо једнократно радно време у периоду од 7 до 15 или 16 часова“, најавио је Вучић.

Захвалио се Бугарској на подршци Србија на европском путу и рекао да братском бугарском народу жели све најбоље.

”Не видмо никакве проблеме између наше две земље. Посета споменицима и решавање свих историјских проблема које треба да оставимо иза себе и размишљамо о будућности и мислим да је наишло на плодно тло код нас. Све најбоље желим бугарском народу, ма где да живи, ми смо пријатељи и браћа. Открићемо данас споменик Ћирилу и Методију, и гледаћемо да поштујуемо ствари које нас везују и приближавају и решавамо ствари које су нас у прошлости раздвајале“, поручио је он.

Разговараћемо да се олакша прелазак границе

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је спреман са Бугарском да разговара о решењима како да се олакша прелазак границе за туристе, додајући да не може да се примени решење које имамо са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ.

Вучић је, одговарајући на питање Танјуга, шта две државе могу да ураде на бржем преласку границе и да ли постоји могућност успостављања заједничке контроле две полиције и царине на једном месту, по узору на пројекат “One stop shop”, којим је значајно убрзан путнички и робни саобраћај на прелазу Табановци – Прешево, рекао да постоји више техничких ствари око границе.

”Имамо велики број српских туриста који одлазе у Бугарску. Претпостављам да ће падом процента заражених у обе земље путовање постати још актуелније“, казао је он.

Вучић је констатовао да је интересантно да данас са својим бугарским гостом није разговарао о корони, што је оценио добрим сигналом.

Истакао је да су наши јутрошњи подаци добри и апеловао на грађане да се вакцинишу.

”Не можемо да радимо исто што и са Северном Македонијом, јер је Бугарска чланица ЕУ, те су другачији прописи, о другачијим стварима говоримо. Али, да ли можемо да пронађемо решење како да олакшамо пролазак људи, да убрзамо путовање, како да буде много пријатније него данас, можемо и спремни смо да разговарамо. Молићу бугарске пријатеље да то урадимо на најбољи могући начин, и да се омогући бржи прелазак српским држављанима, као што ћемо то омогућити за бугарске туристе“, нагласио је Вучић.

Позвао је грађане Србије да путују у Бугарску и Бугаре да дођу у Србију, рекавши да ћемо тако више да сазнајемо једни о другима и да се, сем онога што пише у две или три новине, уверимо колики смо прави пријатељи и браћа.

Вучић је на крају заједничке конференције за новинаре после разговора са бугарским председником Руменом Радевoм, приметио да касне на даље тачке програма посете, али је додао да је важно да је направљено нешто у циљу јачања пријатељства двеју земаља.

Бугаре сматрамо браћом, Бугарска увек пријатељ

Kолико год се неко трудио да подигне тензије између Србије и Бугарске, од Београда ће добити пријатељски одговор да Бугаре сматрамо браћом, поручио је данас у Димитровграду председник Александар Вучић.

“Срећан сам због наших односа, захвалан на добрим односима и развијаћемо их на радост ових људи који живе овде и деле своју љубав према нашим двема земљама и наставићемо да пружамо сваку врсту помоћи и подршке”, рекао је Вучић током посете Димитровграду и сусрета са бугарским колегом Радевом.

Одговарајући на питање бугарског новинара, Вучић је рекао да што се тиче имена и завршетка имена за бугарске жене, Србија је то питање решила још у децембру 2018. године.

Потребно је само да одвоје 15 минута времена, оду да општине и да промене имена, напоменуо је Вучић.

Друга ствар је колики је проценат оних који су то већ урадили или који желе или не желе то да ураде.

Што се тиче имена улица и да ли неко жели да мења имена улица бугарских хероја, лидера и револуционара, људи који су значајни за бугарску историју, “ни случајно нам не пада на памет”, рекао је Вучић.

“Ми Бугаре доживљамо као пријатеље и немамо ту дозу острашћености коју ви показујете с времена на време, чак и не реагујемо када нам неко прича да су Пирот или Ниш Бугарска. Чак ни као председник не реагујем на то”, рекао је Вучић.

Вучић је у одговору рекао и да нису у праву они који кажу да је ово најсиромашнијих крај у Србији.

“Ми смо сиромашна земља, али имамо сиромашнија места у бар три округа у Србији од овог. Сагласан сам да можемо више да урадимо. Имате најмодерније путеве у чијој изградњи су учествовале и бугарске фирме и све то им је до последњег динара плаћено”, рекао је председник.

Вучић је подсетио да је по расту Србија ове године била друга у Европи иза Литваније.

“А ове године ћемо бити значајно бољи од свих земаља Европске уније, ми смо мали, релативно сиромашни, али брзо напредујемо”, казао је председник и додао да то свакако значи да ће Србија смањивати ту разлику “између нашег сиромаштва и вашег богатства”.

Србија ће, истакао је, свакао улагати више новца и у овај крај, који ће имати много бржу пругу до средине 2024. и до краја 2025/6, године брзу пругу до Београда.

“Добро би нам дошла бугарска помоћ, ако је буде, али смо на сваки начин спремни да помогнемо и Димитровграду и Босилеграду. Пустимо их да бирају своја имена. Ми са тим немамо проблем”, рекао је председник.

Истакао је и да он као председник никада није рекао ништа против Бугарске, а да то није учинио ни као председник или потпредседник владе.

Тагови:

Најновије