Домаћи филм “Келти” данас на Берлинском фестивалу

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

БЕРЛИН – 

Нови домаћи филм “Келти” Милице Томовић имаће данас светску премијеру на престижном 71. Берлинском филмском фестивалу, у званичном програму “Панорама”, објавио је Филмски центар Србије на свом сајту.

Због специфичне ситуације услед пандемије ковида 19, чувена филмска смотра Берлинале ове године се одржава у два дела – први сегмент је почео 1. марта и трајаће до сутра у виду онлајн пројекције филмова и додела награда.

У другом делу приказивање нових остварења за јавност биће могућа, према садашњем плану дирекције Берлинског фестивала, тек од 9. до 20. јуна, од чега ће неке од пројекција бити на отвореном.

Редитељски првенац ауторке Милице Томовић на пољу дугометражног играног филма садржи следећи синопсис: Београд, 1993. године, Србија је у рату, људи пате због санкција и инфлације, али се сви труде да помогну колико могу.

Мајка Маријана држи породицу на окупу, док њен супруг живне само у присуству ћеркице Миње која му улепшава тмурну свакодневницу.

Пијано вече пуно дуванског дима, кокетирања и алкохола узима свој данак током прославе рођендана њихове ћерке.

Филм „Келти“ нуди интиман и искрен увид у живот једне породице у којој се сударају политички идентитети и заплетени односи који узрокују сукобе.

О свом филму редитељка је изјавила следеће: „Келти” су породична драма са елементима комедије, писана са жељом да се створи забаван, луд, носталгичан и емотиван филм за који ће публика пожелети да се никада не заврши.

То је филм о нестанку једне земље и губитку идентитета који су приказани кроз три различите генерације унутар једне породице и њихове свакодневне рутине, а током припрема рођенданске забаве за најмлађу кћерку”.

Сценарио је написала сама режисерка, а глумачку екипу чине превасходно драмски уметници средње генерације: Дубравка Ковјанић, Никола Ракочевић, Милица Грујичић, Јелена Ђокић, Славен Дошло, Нада Шаргин, Јована Гавриловић, Олга Одановић, Јован Белобрковић.

Филм је настао у продукцији компаније EED Productions из Београда, док је копродуцент кућа Филм Данас, уз подршку Филмског центра Србије.

У ауторској екипи су и директор фотографије Далибор Тонковић, монтажерка Јелена Максимовић , сценографкиња Марија Митрић и костимографкиња Маја Мирковић.

Редитељка Томовић је режирала сегмент „Дипломирање“ у склопу познатог омнибуса „Октобар“ (2011), као и неке од епизода популарне телевизијске серије “Јутро ће променити све” (2018).

Била је запажена са кратким играним филмом „Транзиција“ (2016), који је приказан на фестивалима у Торонту, Локарну, Котбусу и на Кипру.

Тај филм је овенчан главним наградама у својој категорији на Мартовском фестивалу, Фестивалу ауторског филма и Сарајевском филмском фестивалу („Срце Сарајева“), као и на фестивалу НДУ у Либану.

Тагови:

Најновије