Друштво архитеката Новог Сада тражи да зграда Студија М и Радија Нови Сад постане културно добро

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Друштво архитеката Новог Сада (ДаНС) саопштило је да је поднело Иницијативу са захтевом надлежној институцији – Заводу за заштиту споменика културе Града Новог Сада да се недавно исељени радијски комплекс зграда са Студијом М у центру града у најкраћем могућем року утврди за културно добро и да се тиме правно-формално уреди будућа реконструкција објеката.

Како објашњавају, на тај начин желе да покрену и јавну дебату о најбољем решењу за пренамену овог вредног архитектонског комплекса, те позивају све заинтересоване појединце, групе и институције да се придруже иницијативи. Како кажу, ДаНС недвосмислено подржава могућност да овај комплекс добије нову намену и поздравља напоре да се обезбеде финансијски услови за то, али све треба да буде у складу са стручним критеријумима највећег степена.

– Ради се о низу зграда које је до скоро користила Јавна медијска установа РТВ – Радио Нови Сад, чије су пројекте потписали назначајније архитекте града двадесетог века: Ђорђе Табаковић, Дака Поповић и Павле Жилник. Имајући у виду прошлонедељну примопредају зграда радијског комплекса Покрајини, као и најаве о оснивању и изградњи новог музеја на његовом месту, апелујемо на надлежне да било какву реконструкцију у циљу пренамене спроведу искључиво у складу са законским регулативама и према валидној стручној анализи. На ово упозоравамо с обзиром на значајну чињеницу да градски Завод за заштиту споменика културе већ припрема материјал за проглашење овог комплекса за културно добро. Тај поступак, међутим, још увек није окончан, због чега сви морају бити веома опрезни када промишљају о било каквим интервенцијама -, наводе у саопштењу.

Како напомињу, зграда Студија М, архитекте Павла Жилника је место које од изградње 1959. године има функцију култног концертног простора на овим просторима. Холови и концертна сала Студија М представљају највреднији ентеријер из педесетих година у граду, а сама зграда са платоом најрепрезентативнији јавни објекат културе из те епохе коју Нови Сад има.

Тагови:

Најновије