Замените телевизију књигом – развићете машту и избећи стрес на најбољи начин

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Живимо у времену и друштву које нам је показало да они који уче, читају, раде на себи, они који су вредни и труде се да их на животном путу воде увек праве вредности – не добију увек оне позиције у животу које заслужују.

Али то никако не значи да је ту крај. Осим позиција у животу, постоје оне ствари које вам они који на читају, а који су можда изнад вас у хијерархијском смислу, никада не могу узети. Нити их они могу имати.

Важно је да читате. Сваког дана. Јер,само ако читате…

Пронаћи ћете најбољи начин да избегнете стрес и досаду у сопственом животу

Не морате прибегавати антидепресивима или алкохолу. Купујте књиге или идите у библиотеку. Позајмљујте их од пријатеља. Уроните у историју, у белетристику, научну фантастику. Али, почните одмах, јер је читање лек са одложеним дејством. И када свет постане неподношљиво тежак, своје парче мира увек ћете моћи да пронађете у књигама.

Открићете да имате још једну породицу

Да, наравно, вероватно имате родитеље, браћу, сестре или гомилу рођака. Мужа, децу. Можда и немате. У сваком случају, без обзира на то имате ли породицу или сте усамљени, једну потпуно другачију пронаћи ћете међу љубитељима књига. Ово је глобална, огромна и потпуно отворена породица. Породица читалаца. Људи који воле књиге. Књижевних зависника. То су они који своје сродне душе могу пронаћи у сваком делу света, а друштвене мреже сада су то учиниле још лакшим.

Постаћете део непрестаног глобалног разговора

Књиге су нешто са чим прошлост комуницира са нама. И не само то. Књиге су и начин комуникације између култура, земаља, друштвених слојева и група. Књиге нам омогућавају да неупадљиво уђемо у друге животе и друге светове, али истовремено да потпуно уронимо у себе. Зар то није невероватно?

Научићете лепо да говорите

Читање је најлепши начин да обогатите речник, побољшате своје познавање правописа и граматике. (Ово никако не значи да треба да постанете онај дежурни ловац на правописне грешке у друштву. То нико не воли.)

Обожаваћете редове, станице и чекаонице

Зависност од читања може заиста бити прекретница у вашем животу. Док чекате у реду, уместо да се нервирате, колутате очима, уздишете или показујете свој бес и огорченост на све конвенционалне начине, можете једноставно – читати. Извадите књигу из торбе или џепа и већ имате забаву, комуникацију и интелектуалну стимулацију – три у једном.

Једна моја пријатељица каже да јој читање даје могућност да буде срећна било када, било где, па чак и када је чекање неподношљиво дуго.

Ово је супер моћ која нам је свима потребна. А тако је лако добити је.

Постаћете много бољи људи

Можда никада нисте били жртва расизма, насиља или сиромаштва. Можда не знате шта значи патити од неузвраћене љубави. Можда сте особа коју је лакше критиковати него с њом саосећати. Ако је све ово тачно, ви сте срећни. С једне стране. С друге стране вас то може учини мање емпатичним и може вам бити теже да саосећате с другим људима.

Али вас томе књиге могу научити. Оне књиге које вас до те мере обузму да се понекад осећате као да сте и сами део приче коју читате. Могу вас научити емпатији, разумевању, саосећању боље од било које усмене лекције коју су вам држали у школи или код куће.

Открићете да сте тако мало знали пре него што сте почели да читате

Док још нисте зависни од читања (и не, не мислимо овде на чланке које деле ваши пријатељи на друштвеним мрежама) мислите да мало тога важног има што ви већ не знате. Или, просто о томе ни не размишљате. Живите свој живот, дан за даном.

А онда, док читате, почну да се отварају нови светови. Можда не одмах. Али кад почнете да се дружите с љубитељима књига, да разговарате, препоручујете, размењујете искуства, схватите да толико тога има што не знате. Оно што вам се чинило познатим и једноставним и у шта сте били сигурни да је тако, заправо није.

Како настављате да читате, с временом, јаз се повећава. Али иако вам се чини да је све више ствари које не знате, заправо је све више оних ствари које учите. Само се са једном наученом ствари отвори још стотину нових врата за које нисте знали да постоје.

Развићете своју машту и престаћете да бринете о томе како изгледате другима

Кад читате књигу, производ туђе маште, почињете више да верујете и више користите своју машту.

Читање у томе заиста помаже. Ако не верујете, само почните да читате нешто из области надреализма или научне фантастике и видећете.

Тада ће ваша сопствена фантазија помешати оно што сте прочитали са стварним животом, додајући све то вашој јединственој колекцији информација, искуства и знања. Ко зна до чега још то може довести…

Предлажемо да отворите неку књигу и почнете да читате, да бисте сазнали.

Тагови:

Најновије