Захарова очитала лекцију Американцима: Свет не може да дише због цензуре дигиталних гиганата!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је блокирање телевизије „РТ“ на арапском језику на “Youtube” још један чин цензуре и „насиље над слободом говора“.

– Америчка видео платформа ‘Youtube‘ блокирала је канал арапске верзије телевизије ‘РТ’. Публика информативног ресурса, коју чини 5,5 милиона претплатника, без објашњења је изгубила приступ материјалима канала. С обзиром на то да је ‘РТ’ редовно изложен невиђеном  притиску у западним земљама, где помоћу таквих непоштених метода покушавају да се такмиче са популарном телевизијом, претпостављам да се ради о још једном чину цензуре америчких платформи. Досадило ми је да понављам отрцане политички коректне фразе. Стога ћу отворено рећи – амерички дигитални гиганти су извршили насиље над слободом говора – написала је Захарова на Фејсбуку.

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10225766797426346

Према њеним речима, „то је за елите у САД уобичајена ствар“.

– Али то што Американци дозвољавају својим монополистима да чине у земљи је њихова ствар – истакла је портпарол.

– Шта још треба да се деси да постане јасно – од америчког изругивања над правима новинара и слободе говора свет ‘не може да дише’? Једино разумно објашњење за такво насиље и злостављање је да су то учинили ‘домаћи амерички терористи’ – закључила је Захарова.

Руска мировна фондација обратиће се ОЕБС-у због блокирања приступа сајту „РТ“ на руском језику у Летонији, саопштила је Спутњику прва потпредседница организације Елена Сутормина.

– Летонске власти настављају систематско чишћење медијског простора од свега што је повезано са Русијом, са руским језиком. Затварање приступа сајту ‘РТ’ на руском, очигледно под измишљеним изговорима, нема ништа заједничко са општеприхваћеним међународним и европским стандардима у погледу слободе говора и новинарства. Ова ситуација апсолутно је неприхватљива – сматра Сутормина.

Према њеним речима, власти балтичке државе грубо крше своје међународне обавезе да обезбеде слободу говора и слободу рада медија, бавећи се цензуром и непоштеном борбом са конкурентима.

– Надамо се да ће у најскорије време представница ОЕБС-а за слободу медија, госпођа Тереза Рибејру, као и друге европске структуре, које се баве заштитом људских права и слобода, дати јавну оцену ове недопустиве чињенице русофобије. Руска мировна фондација ће путем медија послати одговарајући апел ОЕБС-у са молбом да интервенише у овој ситуацији невиђеног притиска на медије на руском језику у Летонији – поручила је Сутормина.

Подсетимо, раније је главна уредница телевизије „РТ“ Маргарита Симоњан саопштила да је Летонија почела да затвара приступ сајту „РТ“ на руском језику. Сајт није доступан корисницима неколико главних провајдера у земљи. Касније је саопштила да је  “Youtube” блокирао налог арапског „РТ-а“.

Тагови:

Најновије