Званичници САД у Јапану, фокус Вашингтона на индо-пацифик

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ВАШИНГТОН –  Амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране Лојд Остин стигли су у Јапан, а Блинкен је на почетку четвородневне посете индо-пацифичком региону позвао на јаче економске и безбедносне везе са Токијом, што указује на наставак фокуса Вашингтона на савезнике овом региону, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да ће на дневном реду током ове турнеје бити разна питања, од слободе пловидбе у Јужном и Источном кинеском мору, до стабилности испоруке чипова, нуклеарног програма Северне Кореје и војног удара у Мијанмару, а посета Токију и Сеулу од 15. до 18. марта је прво путовање у иностранство највиших чланова кабинета новог америчког председника.

Ројтерс преноси да се очекује да ће Токио затражити подршку од САД за предстојеће Олимпијске игре и да ће се разговарати о појачавању испоруке вакцина против Ковида 19 Азији и о климатским променама. Амерички званичници ће формално позвати јапанског премијера Јошихидеа Сугу да у априлу посети Белу кућу.

Након билатералних састанака и Остин и Блинкен требало би да се састану са својим колегама на заједничкој сесији разговора “2 + 2” на којој би требало да се позабаве неким другим темама покренутим током недавног виртуелног састанка групе “Квад”, попут поморске, сајбер и економске безбедности, наводи агенција.

Блинкен: САД настављају рад на денуклеаризацији Северне Кореје

Амерички државни секретар Антони Блинкен рекао је данас да ће САД наставити да раде са савезницима на денуклеаризацији Северне Кореје, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да је Блинкен то изјавио на билатералном састанку са јапанским колегом Тошимицсу Мотегијем у Токију и нагласио да његова посета има за циљ да потврди америчко-јапанско савезништво.

Амерички државни секретар говорио и о земљама где су демократске вредности угрожене и у том смислу посебно издвојио Мјанмар и Кину, преноси Ројтерс.

Тагови:

Најновије