Кисић Тепавчевић: Женама омогућити да имају једнака права

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

У Србији је у 2020. години запослено око 210.000 особа, од којих су 55 одсто биле жене, а у току јануара и фебруара ове године око 30.000, међу којима је 57 одсто жена, речено је данас на седници Социјално-економског савета посвећеној друштвеном и радном положају жена.

У оквиру програма “Моја прва плата” запослено је 8.224 особе, од којих је око 5.000 жена, а министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић каже да ови подаци говоре да жене користе сваку прилику која им се пружи и да треба да имају једнака права и могућности као и мушкарци.

Министарка је навела да се жене често налазе у различитим неповољнијим позицијама и када је у питању тржиште рада.

Кисић Тепавчевић је рекла да од укупног броја пријављених незапослених особа на евиденцији Националне службе за запошљавање више од 56 одсто су жене, а око 190.000 жена је незапослено дуже од 12 месеци.

На седници Социјално-економског савета одржаној у Новом Саду, министарка је нагласила да сваки дан треба да буде посвећен побољшању положаја жена у друштву, јер се, каже, на жалост, у 21. веку и даље говори о потреби постојања равноправности полова.

“Женама треба омогућити једнака права и могућности не зато што су жене, већ зато што су одговорне, савесне и способне да обављају сваку врсту посла и дужности које им се повере”, поручила је Кисић Тепавчевић.

Навела је да је доста тога учињено у претходном периоду, да никада више жена није било у Влади Србије и Скупштини Србије, као и на кључним местима у држави него сада, али да су жене и даље у рањивим групама, нарочито Ромкиње, жене са инвалидитетом, као и жене у руралним срединама.

Тагови:

Најновије