Мали: До краја следеће недеље сви пријављени грађани добиће првих 30 евра помоћи

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да ће данас и сутра првих 30 евра, у оквиру трећег пакета помоћи грађанима, добити око два милиона грађана који су се пријавили.

„Данас, до седам часова и 30 минута, пријавило се укупно три милиона 814 хиљада грађана Србије за помоћ 30+30 евра. Данас креће исплата и помоћ ће бити уплаћена за 640.000 људи, а како сам најавио до краја следеће недеље новац ће бити уплаћен свима који су пријављени. За сутра су припремљени налози за плаћање милион и 400 хиљада грађана. Напомињем да пријава траје до суботе, преко кол-центра и путем портала Управе за трезор“, нагласио је Мали гостујући на РТС-у и напоменуо да се поштује динамика уплате помоћи, како је и обећано, у дан и у динар.

Мали је навео да је до сада уз пензионере, кориснике социјалне помоћи и лица на издржавању кривичних санкција помоћ предвиђена за више од пет милиона 800 хиљада грађана и истакао да је очигледно да је Влада Републике Србије „погодила“ ову меру, јер се не би толико људи пријавило да им новац не треба.

„Држава на овај начин показује колико је јака и снажна, све је како смо и обећали, то смо и обезбедили. Да ли је реч о вакцинама, болницама, респираторима, све је на време, другачија је то слика Србије“, рекао је он.

Министар је позвао грађане да искористе ову прилику и да се пријаве, јер је то могуће до суботе 15. маја, и подсетио да они без рачуна не треба да брину, јер је довољно изабрати банку за уплату помоћи, где ће бити отворен наменски рачун.

Напоменуо је да од 1. до 15. јуна почиње и пријава вакцинисаних грађана за 3.000 динара.

„Пријава ће ићи ће преко Управе за трезор, исто као и за 30+30 евра, а биће отворен и кол-центар. Подаци ће бити објављени 1. јуна. Ко год прими макар једну дозу вакцине до краја маја, стиче право и за ову помоћ. Важно је да што пре дођемо до колективног имунитета како бисмо у потпуности отворили нашу економију“, рекао је он.

Мали је објаснио да је трећи пакет помоћи укупно вредан 266 милијарди динара, што укључује предвиђених 9 милијарди динара за исплату 3.000 динара вакцинисанима.

„Имамо неопходну ликвидност да обезбедимо ову помоћ. Претходне четири године имали смо суфицит у буџету, а имамо и довољно резерви да бисмо реаговали са овим пакетом. Јуче смо имали 220, 230 милијарди динара на рачуну. Део новца обезбедили смо и на међународном тржишту капитала. Овим поручујемо да је држава одлучна и спремна да на себе преузима највећи терет кризе“, рекао је Мали.

Нагласио је да је свима јасно да су мере биле одлично пројектоване, јер у Србији нема масовних отпуштања, нема затварања фабрика, сачувана је привреду, болнице раде, набављене су вакцине, а остварен је и најмањи пад БДП-а прошле године.

„Грађанима је сада јасно да стопа раста једне економије директно утиче на повећање животног стандарда. Боримо се за што веће стопе раста, јер, што је више новца у буџету, више је радних места, више је новца за инвестиције, пензије и плате расту. Ове године смо у првом кварталу очекивали -1,3 одсто, и на основу тога пројектовали раст од шест процената, а остварили смо плус 1,2 одсто. Са тиме ћемо сигурно имати раст већи од шест процената“, објаснио је он и додао да је такав резултат у овим временима право светско чудо.

Подсетио је да је у понедељак исплаћена половина другог минималца у оквиру помоћи привреди, за милион и 120 хиљада радника у приватном сектору. 

„Они се не би ни пријавили да им та врста помоћи није потребна. А с друге стране, имамо и селективне мере за аутопревознике, туризам, угоститељство, као додатне мере на све оно што је предвиђено и за остале. Наш циљ је био да помогнемо више онима који су у овој кризи били угроженији, али да не занемарујемо остале. Жеља нам је била да помогнемо без дискриминације“, рекао је Мали и закључио да је веома важно поверење које је остварено јер држава испуњава свако дато обећање.

Тагови:

Најновије