Мали: Постепено увођење е-фактура од 1. јануара 2022.године

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће од 1. јануара 2022. године сви субјекти у јавном сектору имати обавезу да примају, чувају и издају електронске фактуре, а постепено ће се та обавеза, како каже, уводити и за приватни сектор за који ће електронско фактурисање бити обавезно од 1. јануара 2023. године.

Представљајући Предлог закона о електронском фактурисању, Мали је казао да је реч о системском закону који мења начин функционисања привреде по угледу на дигиталне фактуре које се као пракса већ спроводе у Европској унији и које треба да допринесу транспарентности и правној сигурности у пословању.

Према речима министра финансија, предложени закон подразумева да ће постепено уводити обавеза рада издавања и примања електронских фактура за све оне привредне субјекте који су у систему ПДВ-а од 1. јануара 2022. до 1. јануара 2023. године.

Истакао је да ће корисћење система е-фактура бити бесплатно, а за оне привредне субјекте који желе да користе информационе посреднике они ће, како објашњава, то моћи да ураде, али ће њихов однос бити регулисан међусобним уговором, а не законом.

“Што се рокова тице, овај ће систем да се уводи фазно од 1. јануара 2022. године. Сви субјекти јавног сектора биће у обавези да примају, чувају и издају е- фактуре између себе. Такође они који су у приватном имаће могућност да издају елекронске фактуре јавном сектору уколико желе да раде са јавним сектором”, рекао је Мали.

Он је навео да ће од 1. јула 2022. године субјекти приватног сетора бити оспособљени, односно морају да буду оспособљени да примају и чувају е-фактуре и од јавног и од приватног сектора.

“Од 1. јануара 2023. цео приватни сектор ће бити у обавези да прима и саље е- фактуре”, поручио је Мали.

Министар је оценио да је то огроман корак напред за српску привреду, наводећи да више неће бити папирних фактура и печата.

Тагови:

Најновије