Модел електронског праћење седница Скупштине после Врбаса усваја и Нова Црња

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ВРБАС – Модел дигитализације седница општинског парламента који обезбеђује велике уштеде у буџету Врбаса, преузеће општина Нова Црња. Председница Скупштине општине Врбас, Сања Жигић примила је Анумарију Лекин, председницу Скупштине општине Нова Црња, и детаљно јој предочила предности и могућности увођења електронских седница кроз партнерство са компанијом Телеком Србија.

“Увођењем електронских седница Скупштина општине Врбас уштедеће три милиона динара. Уместо штампаних материјала, свих 36 одборника, председници скупштине и општине, као и чланови Општинског већа од 1. фебруара дневни ред добијају у електронском формату, и могу да му приступају преко таблет уређаја, чијом набавком се само на папиру и штампи уштеди 250.000 динара сваког месеца. Уверена сам да ћемо на овај начин значајно унапредити рад Скупштине и да ћемо захваљујући бржој достави материјала наш рад учинити још ефикаснијим и допринети унапређењу развоја Врбаса”, рекла је Сања Жигић.

Таблети марке Алкател, с процесором од 2,4 гигахерца набављени су у сарадњи са Телекомом Србија. Уз таблете је за одборнике обезбеђен и интернет, чиме ће бити остварене уштеде у потрошњи горива и амортизацији возила, јер курирска служба неће морати да доставља дневни ред до одборничких домова.

Из општинског буџета се за ову намену, за све таблет уређаје и мобилни интернет за све одборнике, месечно издваја 70 хиљада динара, што је 3,5 и по пута мање на месечном нивоу, а чак 30 пута мање од износа који је годишње трошен на папир, тонере, штампу и доставу скупштинских материјала одборницима.

“За 10 година општина ће уштедети чак 30 милиона динара, а прелазак на електронске седнице има бенефите и по животну средину, јер се неће трошити папир и тонери за припрему седница”, каже Сања Жигић. Руководство Скупштине Нова Црња истакло је да ће у најскоријем року имплементирати модел уштеда из Врбаса.

Тагови:

Најновије