Нижу се хвалоспеви на рачун вакцинације у Србији

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Штампа на немачком језику наставља са хвалоспевима на рачун вакцинације у Србији.

Скоро са неверицом се дочекује то што се у Србији могу вакцинисати и туристи.

Швајцарски таблоид Блик пише да је Србија све популарнија дестинација за „вакцинални туризам“. „Понека доза им претекне у овом маратону са вакцинацијом. Драгоцене флашице нико не жели да баци. Зато је Србија отворила граница за стране, поготово са Балкана.“

– То је знак солидарности. Али у Србији вакцинишемо и Швајцарце. Могу да се пријаве – рекао је амбасадор Горан Брадић за Блик.

Бечки Винер цајтунг пише:

– На столу су четири  цепива: Фајзер, АстраЗенека, Синофарм и Спутњик. Бирај, кажу. Да ли је ово рај? Јесте, за оне који хоће да се вакцинишу. Србија је тренутно земља у којој теку мед и млеко фармације. Тамо, кажу они који су пробали, не само да можеш одмах да се вакцинишеш, него можеш и да бираш цепиво. Свеједно колико имаш година и да ли си у приоритетној групи.

Лист наводи да, осим српске заједнице, и даље слабо који Аустријанац иде до Србије да се вакцинише. „Али друкчије је у Италији“, наводи лист.

– Небројени Италијани су се преко портала српског конзулата у Милану и амбасаде у Риму пријавили за вакцинацију, преносе италијански медији.

И то иако до 30. априла нема директних летова па Италијани морају да лете преко Беча или седну у аутомобиле да би дошли до Србије.

У тексту се наводи да је Србија до сада прибавила око 3,5 милиона доза вакцине, од чега 2,5 милиона отпада на кинески Синофарм. Око 26 одсто пунолетних грађана у Србији добило је барем једну дозу.

– Цепиво Синофарма и Спутњика носи дашак будућег геополитичког утицаја земаља производње. Србији, која има тек статус кандидата за ЕУ, то је свеједно. Захваљујући вишку вакцина, вакцинише се ко год хоће – додаје Винер цајтунг.

О сличној теми пише и други бечки лист, Стандард.

– Како да смо усред Хладног рата: на Балкану се пандемија од почетка посматра као геополитичка борба. Прозападно оријентисане државе просе помоћ у Бриселу и демонстративно одбијају кинеску или руску помоћ, како би показале лојалност – наводи се у тексту.

– У Србији и проруском делу Босне Републици Српској цепиво не само да узимају са свих страна, већ бивају упрегнути у пропаганду Москве или Пекинга – наводи лист, цитирајући похвале српских званичника на рачун кинеске вакцине.

Додаје се да су земље попут Северне Македоније или Црне Горе одустале од узалудног чекања на помоћ ЕУ и сада дају било које вакцине које могу да добију.

Тагови:

Најновије