Позив СЗО да покрене нову истрагу о пореклу вируса

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Група од 26 стручњака упутила је отворено писмо Светској здравственој организацији (СЗО) у коме тражи нову истрагу о пандемији корона вируса пошто, како наводе, досадашњом није искључена ниједна теорија о настанку Ковид 19, преноси Ројтерс.

Један од аутора овог писма, Николај Петровски, стручњак за вакцине са Универзитета Флиндерс у Аделејду у Аустралији рекао је за агенцију да упркос истрази СЗО у Кини током јануара свет није ближе сазнању о пореклу Ковид-19 него што је то био пре годину дана.

Ројтерс преноси да се у отвореном писму ових стручњака од јуче каже да мисија СЗО није имала мандат, независност или одговарајуће приступе за спровођење потпуне и неограничене истраге свих теорија о пореклу Ковид-19.

“Све могућности остају и даље на столу и још нисам видео ниједан независни научни податак који искључује било који од њих”, рекао је агенцији Петровски.

У јануару је тим научника које је одабрала Светска здравствена организација (СЗО) посетио болнице и истраживачке институте у кинеском Вухану где је први пут идентификован коронавирус, у потрази за траговима о пореклу Ковид-19.

Мисија се нашла на удару критика које су оптужиле СЗО да се превише ослања на кинески теренски рад и податке, док су неки чланови тима такође рекли да Кина не жели да дели кључне податке који би могли да покажу да је Ковид-19 циркулисао месецима раније него што је то било препознато, наводи агенција.

Тагови:

Најновије