Покрајина подржава рад Матице српске

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

НОВИ САД – Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић посетио је Матицу српску и том приликом разговарао с њеним председником проф. др Драганом Станићем о заједничким пројектима и планираним активностима за 2021. годину.

Истичући значај ове институције, секретар Милошевић је рекао да је реч о националном пројекту који датира још из 19. века и подсетио да се ближимо јубилеју – обележавању 200 година од оснивања Матице српске.

„Матица српска је увек ту да помогне културом. Заправо, ако хоћемо да нам буде боље, биће нам боље уз културу, за српски народ у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Нема граница за језик, поезију и прозу“, рекао је Милошевић и додао да су активности Матице препознате и у програмима Покрајинског секретаријата.

„Секретаријат је успео да удвостручи средства која су у претходном периоду издвајана за активности Матице српске, тако да уместо досадашња два милиона динара, сада издвајамо четири милиона. Али, ни то није увек довољно“, нагласио је секретар Милошевић и навео да је најважније заједништво републичких, покрајинских и градских институција.

„Партнерство између државних институција и Матице српске није изражено само у новцу, већ и у жељи да наша Матица живи и буде део нашег најважнијег простора – простора културе једног народа. Сигурно је да ћемо лакше разумети демократске процесе, економске реформе и правну уређеност друштва уколико промишљамо кроз призму културног опстанка нашег народа“, закључио је секретар Милошевић.

Према речима председника Матице српске проф. др Драгана Станића, кључна ствар успешности и дугог трајања једне институције лежи у синергији са осталим институцијама.

„Када се на разним нивоима уреди да систем функционише, онда смо на путу да постигнемо најбоље резултате. Доказ томе је сјајан успех у енциклопедистици – Атлас становништва Војводине, који је према увиду наших географа јединствен на европском простору“, рекао је Станић и додао да се у наредном периоду очекује објављивање прве књиге Српске енциклопедије, од 18 колико је укупно планирано.

Од важнијих издања која су у плану за ову годину он је издвојио зборник радова посвећен Петеру Хандкеу, аустријском књижевнику и активисти и почасном члану Матице српске, као и монографију која се тиче односа српске и словачке књижевне и културне заједнице.

Станић је уручио секретару Милошевићу, у знак захвалности за успешну сарадњу, печат израђен у част пресељења Матице српске из Пеште у Нови Сад.

Тагови:

Најновије