Покрајински секретар Милошевић прекорачио овлашћења: Наложио смену декана Дорословачког, реаговало Министарство

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је наложило и спровело ванредни инспекцијски надзор у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, где су уочени бројни недостаци.

У оквиру Универзитета у Новом Саду дошло је до сукоба између Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и Факултета техничких наука. Разлог сукоба је скандалозно поступање покрајинског секретара проф. др Зорана Милошевића и покрајинске просветне инспекције.

Они су наложили Савету Факултета техничких наука да смени декана проф. др Радета Дорословачког, то јест да ван снаге стави одлуку из маја 2018. године о његовом избору и именује вршиоца дужности из реда продекана до истека мандата.

Због ове одлуке реаговао је и Факултет техничких наука. Дописом који је упутио члановима Сената Универзитета у Новом Саду, ФТН упозорава на грубо урушавање аутономије, како ФТН, тако и Универзитета у Новом Саду.

“Наложене мере проузрокују несагледиву и огромну штету за Факултет техничких наука”, поручују из те установе.

У достављеној документацији наводи се да су покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић и покрајинска просветна инспекција прекорачили овлашћења. Истичу и да је о ситуацији обавештено ресорно министарство и највиши републички органи.

“Суштински се, управо наложеним незаконитим мерама, налагањем Савету Факултета да се пола године пре истека мандата који траје три године декан разреши, искључиво радњама Покрајинског секретара и просветних инспекторки, проузрокује друштвена опасност и висок степен ризика. Уноси се пометња, паника и висок ниво правне несигурности. И то за кога, за ФТН који је под вођством професора Дорословачког постао лидер по броју уписаних студената, око 16.000, по свом доприносу и привлачењу страних инвеститора у Нови Сад, изградњи Научно-технолошког парка и плану државе за оснивање Института за вештачку интелигенцију у Новом Саду. Све то је довело и до тога да ФТН-у буде додељена и Светосавска награда”, наводи се у захтеву који је достављен Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Тагови:

Најновије