Помоћ за младе на селу – Нови Сад одваја велики део новца за пољопривреднике, посебна пажња једном сектору

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Подршка пољопривреди и руралном развоју на подручју Новог Сада протеклих година постепено и константно расте, тако да је за остваривање различитих подстицајних мера у овогодишњем градском буџету планирано укупно 52 милиона динара што је за пет милиона више него лане.

Највећи део тог износа, односно 22 милиона динара биће усмерено на подршку младима у руралним подручјима, како би они били додатно мотивисани да живе и раде на селу, односно да отварају нова радна места за себе и чланове својих породица, пишу Новости.

Стопа незапослености у сеоским срединама је врло висока, а више од трећине незапослених чине млађи од 30 година – напомињу предлагачи ових мера аграрне подршке, уз напомену да је самозапошљавање и запошљавање младих у руралним подручјима један од кључних циљева тог вида подршке.

Финансијски подстицаји, који ће у току године бити расподељени путем одговарајућег конкурса, требало би да омогуће покретање сопствене производње, изградњу објеката, набавку машина и опреме и друге погодности.

Бесповратна средства по том конкурсу износе 90 одсто од укупно прихватљивих трошкова инвестиције, а лане су тако била коришћена за унапређења у производњи воћа, грожђа, поврћа и цвећа.

– Износ по овој конкурсној пријави не може да буде већи од 1,2 милиона динара, без ПДВ-а – прецизирају у Градској управи за привреду.

Град ће наставити да подржава развој и унапређење органске биљне производње, која је тренутно заступљена на укупно 55,9 хектара. За ту намену планиран је износ од 5,5 милиона динара, односно за 500.000 више него у лањском буџету.

Произвођачи ће у наредном периоду моћи да конкуришу и за подстицаје ради подизања конкурентности додавањем вредности производу кроз прераду, увођења и сертификације система безбедности и квалитета хране органских и производа са ознаком географског порекла, а део буџетских подстицаја предвиђен је и за стимулисање пољопривредника да осигуравају своје усеве односно производе од различитих ризика, попут временских непогода.

Предлог програма подршке пољопривреди и руралном развоју наћи ће се на дневном реду предстојеће седнице Скупштине града, у петак 12. марта.

Тагови:

Најновије