Почела изградња Фрушкогоског коридора – нова будућност за Јужнобачки и Сремски округ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Изградња Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице Рума – Нови Сад у дужини од 47,7 километара, почела је јутрос на Фрушкој гори у присуству председника Србије Александра Вучића.

Радове је започела кинеска компанија ЦРБЦ.

“Само бринем да ли ће кинеска компанија имати довољно радника, пошто градимо много аутопутева и брзих саобраћајница”, рекао је Вучић.

Фото: Танјуг

Вучић је упитао директора кинеске компаније ЦРБЦ Џан Сјао Јена да ли ће имати довољно радника за тај пројекат, с обзиорм да та фирма изводи и радове на изградњи аутопута Прељина – Пожеге.

Џан му је одговорио да ће имати довољно радне снаге за све пројекте које та кинеска компанија реализује у Србији, као и да ће више ангажовати и домаће подизвођаче који за то испуњавају услове.

Фото: Танјуг

Додао је да тренутно имају 500 кинеских радника на деоници Прељина – Пожега и још 200 домацих. Вучић је истакао да ће на Фрушкогорском коридору бити изграђен најдужи тунел у Србији, Иришки венац од чак 3,5 километара.

“Црњански је рекао – не робујемо више традицији, стрмоглаво идемо у будућност”, додао је Вучић.

Џан је додао да су спремни и да ЦРБЦ може на Фрушкогорском коридору одмах да започне са извођењем и главних радова.

Фото: Танјуг

Почетку радова присуствују премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадорка Kине Чен Бо, директор Kоридора Србије Александар Антић и в. д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

Фото: Танјуг

Вредност уговора је 606 милиона евра, а коридор ће бити изграђен, како је раније најављено, у рекордном року, до 15. марта 2024. године.

У оквиру брзе саобраћајнице биће изграђен и мост на Дунаву код Kовиља од 1,8 километара. Фрушкогорски коридор ће се наставити на аутопут Рума – Шабац који се гради, као и будућу брзу саобраћајницу од Шапца до Лознице.

Најмање 49 одсто посла од укупне вредности мора да припадне домаћим грађевинским компанијама. Да ће изградња Фрушкогорског коридора, али и читаве целине брзог пута од Новог Сада до Лознице донети нову перспективу свима житељима Подриња, Мачве, Срема и јужног дела Бачке, уверен је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Фото: Танјуг

Вучевић је подсетио да ће завршетак Фрушкогорског коридора уједно означити и измештање великог дела теретног саобраћаја и ван самог Новог Сада, истаквши да се убрзавају и инвестиције у вези са изградњом моста у наставку Булевара Европе, али уз напомену да ће и Петроварадин, уз обилазницу, добити и мост који ће га спојити са бачком страном.

“У друштву председника Александра Вучића, дан уочи Васкрса почео ми је на месту улаза у будући најдужи тунел у Србији, где сам јутрос присуствовао свечаном обележавању почетка радова на Фрушкогорском коридору, инфраструктурном пројекту од великог значаја, који ће потпуно променити јужну Бачку, Срем, али и Мачву, Јадар и Подриње. Нови Сад и Србија иду напред, а ја сам поносан што сам у тиму људи који неуморно раде да економски подигну државу и њене некад “заборављене” градове на виши ниво. Наводим само неке податке као илустрацију: *укупна дужина ауто-пута ће бити 47,7 километара;* Нови Сад ће добити нови мост на Дунаву дужине 1,8 километара, који ће спојити Петроварадин и Ковиљ; * кроз Фрушку Гору ћемо пробити тунел од 3,5 километара. Саобраћајница би поред повезивања Новог Сада, Ирига и Руме, до 2024. требало да добије наставак у виду брзе саобраћајнице Шабац – Лозница. Наш дивни Нови Сад постао је град са најбрже растућим инвестицијама, али и инфраструктурним пројектима. Овакви, историјски битни пројекти мењају наше животе и животе наших потомака – јужна Бачка и Срем неће више бити исти”, истакао је Вучевић.

Фото: Танјуг

Фрушкогорски коридор повезиваће Нови Сад, Ириг и Руму и настављаће се на аутопут Рума – Шабац, док би тај пут до 2024. године требао да добије и наставак у виду брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

Уговор о пројектовању и изградњи Фрушкогорског коридора у Председништву Србије потписали су 6. октобра 2020. представници владе и компаније ЦРБЦ, а у присуству председника Вучића и амбасадорке Kине у Србији у Чен Бо.

Фото: Танјуг

Тагови:

Најновије