Почиње градња ковид болнице у Новом Саду – камен темељац за здравље свих нас!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

У Новом Саду данас почиње изградња ковид болнице, треће у Србији, а прве у Војводини за те намене, а свечаном полагању камена темељца присуствује и председник Александар Вучић.

Поред председника, свечаности на Мишелуку, на месту где ће нићи нова болница, присуствују и министри Златибор Лончар и Небојша Стефановић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Радови на изградњи требало би да трају до краја лета, а процењени рок за завршетак ковид болнице је 1. септембар, када би први пацијенти могли бити збринути.

Зарад комуналног опремања локације на којој се данас и поставља камен темељац, Град Нови Сад из свог буџета издвојио је 250 милиона динара, а одлуком градске скупштине Републици је предато више од 25.000 квадратних метара градског земљишта на Мишелуку.

Фото: Танјуг

Према ранијим најавама, капацитет те здравствене установе биће око 600 кревета, од којих ће 400 бити намењено за пацијенте на полуинтезивној нези и око 200 кревета за најтеже пацијенте, односно за оне којима је потребна интезивна нега.

До краја епидемије ковида 19, објекат на Мишелуку у потпуности ће бити у функцији лечења оболелих од тог вируса са средње тешком или тешком клиничком сликом, а по окончању борбе против корона вируса, објекат ће бити претворен у Градску болницу, у којој ће се лечити Новосађани, али и житељи бројних суседних општина, па и читаве Војводине.

Изградњу ковид болнице у Новом Саду најавио је председник Србије крајем фебруара, када је поручио да ће и у највећем граду северне покрајине нићи објекат по узору на оне у Батајници и у Kрушевцу.

Фото: Танјуг

До сада су оболели од корона вируса, чије је здравствено стање захтевало хоспитализацију, лечили на три различита места у Новом Саду, а највећи терет од почетка епидемије изнео је Kлинички центар Војводине.

Изградња ковид болнице на Мишелуку требало би уједно да означи и растерећење KЦВ-а, где се свакодневно лече корона позитивни пацијенти још од 7. марта прошле године.

“Данас је велики дан за Нови Сад и све његове грађане јер је на Мишелуку III започета изградња ковид болнице капацитета 600 кревета! Од пројекта до покретања грађевинских машина све је протекло у рекордном року, јер епидемија је непредвидива, а здравље нам је свима на првом месту и зато већ од 1. септембра ова болница ће бити спремна да прими прве пацијенте. Вредност радова је скоро 4 милијарде динара, које је обезбедила Република, а ми из локала смо учествовали у овом великом пројекту са 250 милиона динара и на нама је да обезбедимо комплетну инфраструктуру, као што су водовод, канализација, осветљење, уређење јавних површина и мобилијара. Хвала свима који су одлучили да Нови Сад постане нови бедем против короне и што су тако ефикасно савладали све тешкоће које прате овако велики пројекат. Новосађани ће ово знати да цене”, поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Тагови:

Најновије