Председник Србије: Историјски дан, нисам знао да ће Земан да се извини

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се данас у Прагу десило нешто што ће ући у уџбенике.

“За нас је данас Праг био веома важан у историјском смислу. Оно што се десило ући ће у уџбенике. Шта год било у будућности, шта год да се дешавало, биће јасно да је један председник који је учествовао у доношењу неке одлуке изговорио да се извињава због бомбардовања Србије, да је рекао да га је то мучило годинама“, казао је Вучић за Пинк поводом извињења председника Чешке Милоша Земана у вези НАТО бомбардовања.

Он је казао да је Земану бескрајно захвалан на његовој храбрости, те додао да није знао за намеру Земана да се извини.

“Једини је који је после много година, коме је мандат у току, рекао такву важну ствар“, додао је Вучић.

Казао је да му је, после ордена који је добио од председника Русије Владимира Путина, од РС и СПЦ, орден Белог лава који је добио у Прагу посебно драг, јер га је добио на данашњи дан.

Казао је да је за нашу земљу веома важно што је са Земаном разговарао и о свим великим пројектима.

Подсетио је да чешке компаније инвестирају у Србију, али пре свега да је трговинска размена порасла у само пар година за 100 одсто, уз суфицит на нашој страни.

“Веома је интересантно ко су највећи извозници у Чешкој, а то су Хбис, односно Смедеревска Железара, Јазаки из Шапца, Меита из Обреновца, Џонсон Електрик. Све су то компаније које смо од темеља до крова изградили ми, довели те инвеститоре у Србију. Сада се види колики смо напредак направили. Само те компаније имају извоз у вредности од 635 милиона евра, а извоз представља раст и снагу“, подвукао је он.

Упитан за лапсус на конференцији за штампу, када је уместо Праг рекао Хаг, казао је да се радило о лапсусу или подсвести.

“Чини ми се да ми се такве ствари ретко дешавају. Милион пута сам говорио о Хагу, а не о Прагу. Ја такав лапсус не кријем, не трудим се да прикривам ситнице. Можда ми је одлутала пажња. Пре ће бити да је радила подсвест да сам чешће размишљао о Хагу него о Прагу, али је за нас данас Праг био важнији у историјском смислу“, закључио је он.

Нисмо ми правили извињавајуће кругове по свету

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да на нападе и увреде опозиционих политичара и људи блиских њима неће одговорити на исти начин, већ указивањем шта је ко урадио.

Он је за телевизију Пинк рекао да је Србија данас дочекала да јој се неко извињава што је разлика у односу на претходну власти чија се политика сводила на, како је рекао, трчање почасних извињавајућих кругова по свету.

“Нисмо могли да похватамо за шта се извињавамо и за шта смо криви”, рекао је Вучић.

Он је запитао и за време чије власти се Црна Гора отцепила од СРЈ, Косово прогласило независност и за чије власти је извршен је погром над српским живљем на КиМ.

“Причам ово да се људи присете њихових реакција. Они нису имали реакцију, она је била непостојећа. Ништа од тога се није догодило од 2012.”, рекао је Вучић.

Он се запитао и да ли је он издајник зато што је подигао споменик Стефану Немањи,отворио Народни музеј, обновио зграду РТВ, јер је направио путеве…

“Да ли смо зато издајници, да ли зато кумови кумова говоре да нећу у ЕУ јер не желим да признам КиМ. Желим у ЕУ, али мислим да политика признања не може да прође. Није лако трпети и слушати разне приче али мој посао је да то издржим”, рекао је Вучић.

Велики политички успеси Србије претходних дана

Председник Србије Александар Вучић оценио је вечерас да су политичке посете у којима је био претходних дана, од састанка лидера Западног Балкана на Брду код Крања, сусрет са генералним секретаром НАТО у Бриселу и данашња у Прагу, биле добре за Србију у политичком смислу, а уверен је, каже, да ће се то и економски до краја године показати.

Вучић је за ТВ Пинк казао да је на састанку лидера Западног Балкана у оквиру самита Брдо-Бриони усвојена декларација у којој нема ништа против интереса Србије, иако је, подсећа, на нашој страни био само члан представништва БиХ Милорад Додик.

Истакао је да су све остале земље у региону признале независност Косова, међу којима су, наводи, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија, осим БиХ.

“И они би признали да могу, што траже Шефик Џаферовић и Жељко Комшић”, подсећа Вучић.

Додаје да овога пута на самиту у Словенији, Србија није била та која је против завршног документа, што је, истиче велики успех и да је овога пута Приштина једина била против.

“То је велики успех наше дипломатије, а готово је била ситуација да не можете да не будете криви”, рекао је Вучић.

Говорећи о сусрету са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, Вучић каже да је Србија и ту остварила велики успех, јер је добила додатне гаранције за наставак мисије КФОР-а на КиМ и то уз нагласак “у складу са одлукама УН”.

“То је за нас важно, какав би хаос само настао да се КФОР повуче, јер би се на КиМ радило мимо мандата УН”, рекао је Вучић.

Додао је да се ускоро обележава 15 година од стварања Партнерства за мир и да ће то бити обележено заједничким војним вежбама са Американцима, Русима и другима.

Вучић је нагласио да ће Србија наставити да чува своју војну неутралност и додао да је захвалан Столтенбергу што је потврдио да Србија на то има право.

Истакао је да је политички и историјски успех Србија остварила и данас у Чешкој, јер се председник те земље, Милош Земан, извинио због бомбардовања Србије 1999. године.

Изаћићемо на изборе да победимо на свим нивоима

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да се, протеклих дана, мало шалио са опозицијом говорећи да ће лако да победе, и нагласио да ће наравно његова политичка странка изаћи на изборе са циљем да победи, и то убедљиво на свим нивоима.

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао вечерас да ће, када се врати у Србију из Прага имати безброј састанака.

Навео је да ће за Видовдан отићи у Рудну Главу, где ће, као што је обећао, а каже, неки су тврдили да не говори истину, отворити фабрику у којој ће радити више од 90 жена.

“То су ствари које ће неко памтити”, рекао је он. Када људи добију посао, 90 породица ће имати плату.

Вучић је нагласио да су за њега важно да нешто уради и казао да је данас пажљиво слушао свог чешког колегу Милоша Земана, који је рекао да има још две године мандата, а већ је по многоме ушао у историју.

“Увек је био бунџија, три пута губио посао. Када нападају Кину и Русију он каже да су потребни односи са тим земљама. Он нема проблем што га нападају, што праве најгоре карикатуре, јер размишља шта ће да остане иза њега. И ја само на то мислим“, истакао је он.

Важно сањати велике снове и поставити велике циљеве, јер само тада могу да се постигну резултати, додао је,

“Што се тиче резултата, мало сам се шалио са опозицијом како ће лако да побеђују, а они су поверовали у сопствене лажи. Питао ме је и Александар Шапић једном јел се шалим. Наравано да се шалим, изаћи ћемо на изборе да победимо убедљиво на свим нивоима, да покажемо да радом можете да заслужите народно поверење, а народно поверење је најважније“, истакао је он.

Упитан за критике на његову објаву на Инстаграму уз фотографију са сином и поруком “у инат свима! Воли те тата“, Вучић је оценио да је то примитивни начин обрачуна са политичким  противницима, али да нема проблема с тим, јер тиме нису угрозили ни његов ни живот сина.

“Ја не кријем шта осећам према својој деци. Они који познају мене и моју децу мислим да виде да су васпитана и пристојна деца“, рекао је он. Додао је и да све што не угрожава нечији живот и безбедност није проблем, и да су то политичке слободе.

“Политички противници ако мисле да ће им то донети политичке поене, а не да граде више болница, набаве вакцине, ок, имају право на то. Али мислим да је то лоша процена. Међутим немају право да угрожавају нечији живот неистинама, а то је оно што су радили безброј пута“, рекао је он.

Нећу плаћати рекет, ни додворавати се мафијашима

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да говорећи о злоделима криминалних група није претерао нити правио метафоре, и поручио да никада неће да се додворава криминалцима нити да им плаћа рекет, а да они који то мисле да чине праве највећу грешку и нису зрели не да воде земљу, него ни кућни савет.

На питање да прокоментарише критике политичких противника да је “гладан пас” и да је претерао када је је недавно говорио о злочинима мафијашких групах Вучић је за ТВ Пинк рекао да би се забринуо да су нешто лепо рекли о њему.

“Био сам прецизан. Ти људи су тражили ћевапе од људског меса, то је именица. Нису рекли дајте нам млевено месо, него ћевапе. Поновио сам оно сто су рекли и што знамо из истраге, нисам ниста претерао, ни измишљао, они су стварно то радили и слали свом налогодавцу који сада саопштава да је фини и продичан човек”, навео је Вучић.

Он је додао да они нису само клали људе, већ су их мучили на најгори начин, одсецајући делове тела.

Упитан за примедбу његових опонената да би требало да буде сведок ако све те детаље зна, Вучић је рекао да то што он зна, знају сви надлежни органи.

А на питање ста се крије иза свега, каже да се не крије ништа, већ да су у питању монструми.

“Што се ових који о томе говоре тиче, мисле да ће убице да их доведу на власт. Желим народу да кажем да су то они исти сто измишљају Јовањицу и друго, а када дођу на суђење зову мог брата да се договоре и да одустане од тужбе. Али он их је победио на суду”, рекао је Вучић.

Они немају морала, и то се потврђује више од деценију, додаје и каже да воле да праве покварене договоре како не би били мета напада.

“Ја то нећу да радим ни да се додворавам мафијашима, ни таблоидима Милоша Бркића, ни да плаћам рекет”, поручио је Вучић истичући да ко год је плаћао рекет мафијашима, тај је направио највећу грешку и није зрео не да води земљу, већ ни кућни савет.

“Наша политичка сцена пуна је лажних компромиса,

Изађете и напишете твит најгоре све о Александру Вучићу и постаћете за 24 сата највећа звезда”, приметио је.

Каже да су тако хтели да унизе и Небојшу Стефановића , а сада им је највећа звезда, а то би, примећује Вучић, постао и његов брат да нешто лоше каже о њему.

“Они немају план и програм, имају само мржњу”, оценио је Вучић и поручио да неће да плаћа рекет ни да се додворава, већ да ради на томе да Србија напредује.

Напомиње да Србија свуда добија честитке за јавни дуг, и остало, а да они верују у сопствене лажи.

Притисак ми не диже стање у СНС, већ проблеми са КиМ

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић, коментаришући наводе неких опозиционих медија у Србији о смени Небојше Стефановића у странци, рекао је вечерас да Стефановић није смењен, а да би у случају да је стварно сликао Данила Вучића и прислушкивао председника државе требало да буде ухапшен, а не смењен.

Вучић је за ТВ Пинк казао да је сигуран да Стефановић то није учинио, иначе не би разговарао са њим.

“Не бих разговарао са њим јер то би био злочин без преседана да пријатељима радите такве ствари, то је дефакто државни удар, али је проблем што ти људи мисле да је то ситница јер код њих пријатељство, другарство не постоје. И не мора да постоји пријатељство и другарство, али закони морају да постоје, а њих не интересују ни закони када сам у питању ја и моја породица”, казао је Вучић.

Истиче да их не интересује ништа, осим мржње, што је једино, како каже, што могу да понуде људима.

“Зато се не секирам око тога”, казао је Вучић, а одговарајући на оптужбе опозиције да спроводи модерне стаљинистичке чистке, подсећа на то како су управо ти који њега оптужују смењивали људе и остављали их без посла, а да ти људи нису ни знали да су им заказани одбори.

Наводећи да је нормално да политичари промене две или три странке, Вучић истиче да то није случај када је реч о промени шест странака као што је учинила Мариника Тепић.

Подсећа да је Борис Тадић избацио Чедомира Јовановића као недозвољену фракција, односно зато што није смео да мисли другачије, као и да је после тога Драган Ђилас избацио Вука Јеремића.

Такође, Вучић подсећа и да је Ђилас напустио ДС у време Бојана Пајтића јер су избачени из посланичке групе Балша Божовић и други и истиче да “шиканирају” Драгољуба Мићуновића, који је од свих њих заједно прочитао десет пута више књига.

“Али, што сте мање писмени то сте безобразнији, па имате право да неке величине, који су наши политички противници, интелектуалне величине попут Мићуновића на тај начин да шиканирате”, каже Вучић.

Наглашава како сада сви они о њему говоре како спроводи стаљинистичке чистке, а он је само рекао члановима СНС-а да се пре седнице странке изјасне шта желе да би могли одређене одлуке да доносе и да припреме Скупштину.

“Тамо ће бити великих промена, али сви ће да одлучују. И људи који напуштају странку зато што им се нешто лично не допада, па нека иду, они неће бити са нама када дођу тешки тренуци. Али нема код нас ни тешких речи, нити било чега ружног”, рекао је он.

Умире каже од смеха када чује да се “размишљају да ли овај може да направи посланички клуб”, не може, а и да може, па шта, констатује он и додаје:” да ли ће да ме смени неко сутра или прекосутра, па шта, демократски и нормално ће се то десити и опет ће та странка да их побеђује”.

Упоредио је те оптужбе са коментарима на рачун лапсуса када је уместо Праг рекао Хаг.

“Питају се како је Вучићу пао Хаг на памет, али чуди ме како њима не пада ако ништа макар због гриже савести. Ја нисам у торбама и кесама испоручивао кило српског меса као они и још да ми држе придике. Ниједног Србина нисам испоручио Хашком трибуналу, а они су то радили на кило”, каже Вичић.

Додаје да су то инверзије и тезе којима се служе и истиче да је наш народ ипак довољно паметан и разуме и цени рад.

Наводи да није допадљив човек и да људи често кажу да им није симпатичан, али и да кажу “тај човек нешто ради, ради свакога дана”.

“Нисам најбољег здравља, али са таквим притиском ја сам јуче био у Београду, Љубљани, Бриселу и Прагу и у свим тим градовима сам имао састанке. Само ми покажите када је то био случај у новијој историји”, казао је председник.

На питање да ли му притисак диже стање у СНС и то што се поједини медији баве Стефановићем, Вучић каже да нема коментар на то, а да му притисак дижу проблеми који ће бити пред Србијом.

“То су проблеми који се тичу КиМ, ситуације у региону и хоћемо ли моћи да достигнемо циљеве које смо поставили, посебно Планом 2025. Људи ће видети да нисам властољубив. За мене су битни резултати и рад, али и убудуће ћу имати снаге да им се супротставим и да помогнем да се успостави и нова власт, која ће бити континуитет са оним добрим што смо урадили у последњих седам година”, навео је.

Додаје да ако се деси да народ изабере њих на неким следећим изборима и ако победе, СНС ће први честитати као што је он и до сада увек честитао када су их побеђивали.

Тагови:

Најновије