Председник Србије поручује: Нико не сме да прети новинарима

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Председник Александар Вучић каже да је одавно преболео све што је у људском смислу требало да преболи и да је схватио да “не можете превише људског да очекујете ни у политици, а ни код оних које сте сматрали саборцима”.

Он је тако одговорио на питање новинара о прислушкивању, а упитан за опширнији коментар, а након што је министар Александар Вулин данас поменуо нове доказе о том случају, рекао је да му је “све то одвратно”, те да су за њега ту две или три ствари интересантне.

“То је да су се неки радовали томе надајући се да ће моћи да покажу нешто ужасно и одвратно па да кажу да могу да победе своје политичке противнике. Не морају да се радују превише. Мени истиче ускоро мандат, али нисам сигуран да ће њихов да дође”, казао је Вучић.

Он је казао и да су неки од лидера бивше власти предлагали да се емитује 1.500, односно сада већ 1.800 разговора који су прислушкивани.

“Замислите да су они на власти како би преслушавали свакога од вас и пуштали то по телевизијама. То говори на шта би држава личила”, казао је.

Нагласио је, међутим, да су му много већи неки други проблеми, односно то како су неки људи гинули, а да су били на мерама надзора или праћење.

“За мене је важно да надлежни државни органи раде свој посао без сметњи”, нагласио је.

Нисам ни поменуо локалне изборе у Зајечару

Председник Србије Александар Вучић каже да данас у Зајечар није ни улазио и није говорио о локалним изборима и слао било какве предизборне поруке, иако би, наводи, волео да СНС оствари бољи резултат у Зајечару него прошли пут.

На питање новинара Н1 зашто је баш изабрао Зајечар за почетак обиласка изградње важних инфраструктурних пројекта и да ли је његова посета у вези са предстојећим локалним изборима у Зајечару, Вучић је рекао да данас није говорио ни о каквим политичким предизборним порукама уочи локалних избора, нити је помињао те изборе.

Он је, међутим, навео да би волео да резултат СНС у Зајечару буде позитиван и подсетио да су напредњаци на прошлим локалним изборима у Зајечару освојили 36 или 37 одсто.

Најавио је да ће сутра посетити Ваљево, а тамо нема избора, а за три дана и Чортановце и Стару Пазову.

“Можда смислимо и тамо неке изборе”, рекао је Вучић и навео да не може ништа да се уради за два или три дана и да људи треба да виде шта се урадило за неколико месеци и годину дана.

Након обиласка радова на изградњи путне инфраструктуре у Зајечару, Вучић је на питање N1 рекао да је био сигуран да ће људи са N1 бити одушевљени тиме што градимо путевима које они, које промовише та телевизија, нису ни посетили, ни видели на мапи, а камоли почели нешто да граде.

“Најбоље би било да ништа никад не радим”, рекао је Вучић.

Поручио је да је желео да подигне исток Србије, и у том смислу навео да је више пута молио и састајао се са људима из компаније Аптив да дођу у Зајечар.

Нико не сме да прети новинарима

Новинари се морају поштовати и нико не сме да им прети, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, наводећи да тај апел упућује пре свега представницима власти, јер, како каже, код оних са Маурицијуса и из Хонгконга нема на шта да апелује.

Упитан да прокоментарише бахато понашање Драгана Ђиласа према новинарима на конференцији за медије у суботу, Вучић је рекао да су они извели нешто како би преварили новинаре и како би се говорило о томе, а не о рачунима на Маурицијусу, Хонгконгу, Швајцарској.

Он је оценио да већину представника бившег режима чине бахати и осиони људи, који су се бахато борили за власт, али да је суштинско питање у томе одакле им новац.

“Одакле им новац, наш новац, и да ли су плаћени сви порези. А што се се тиче бахатости навикли сте, они могу да раде шта хоће”, рекао је Вучић, подсећају и да су тукли колегиницу са Пинка, а да нико из међународне заједнице није реаговао.

Вучић је рекао и да би пре свега од свих људи из власти тражио да поштују новинаре.

“Имате право да одговорите, како новинарима Крика тако и другима, да кажете да не говоре истину, да су лицемери, али немате право да претите и износите личне увреде”, рекао је Вучић.

Истакао је да тако апелује на озбиљне људе, а код ових, како каже, случајева са Маурицијуса и Хохгконга, нема на шта да апелује.

Тагови:

Најновије