Представнички дом отказао седницу, могућ упад екстремиста

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ВАШИНГТОН – 

Представнички дом америчког Конгреса отказао је седницу планирану за данас, после упозорења полиције Капитол хила да је могућ упад милитантне групе у зграду, по сценарију нереда у Конгресу 6. јануара.

Представнички дом је требало да расправља о предлогу закона о реформи полиције. Један од чланова тог тела је рекао да упозорење полиције, базирано на подацима обавештајних служби, представља велики ризик и да су зато измењени планови, пише Глас Америке.

Надлежни су саопштили да десни екстремисти, који су планирали упад у Конгрес, припадају групи присталица бившег председника Доналда Трампа, који су 6. јануара упали у Конгрес како би спречили потврду победе Џоа Бајдена на председничким изборима.

Полиција Капитол хила није именовала организацију, већ ју је назвала “неидентификована милитатна група”.

Датум 4. март се помиње у десничарским теоријама завере као дан када ће бивши председник Доналд Трамп, који је поражен на изборима 3. новембра, положити заклетву за други мандат.

У саопштењу полиције Капитола истиче се да је већ “увела значајне промене и појачала мере безбедности” у Капитолу, где су смештени Представнички дом и Сенат.

Још се не зна да ли су те промене уведене поводом најновије претње, или су у питању мере које су већ на снази после нереда 6. јануара.

У уторак, шеф протокола Представничког дома Тимоти Блоџет обавестио је све чланове Конгреса о могућој безбедносној претњи од четвртка до суботе, која се односи на потенцијалне протесте и демонстрације у вези са догађајем који неки описују као “прави дан инаугурације”.

Готово цео век инаугурација америчких председника се одржава 20. јануара, што је био случај и са Бајденом. У прошлости је датум полагања председникове заклетве био 4. март.

Тагови:

Најновије