Предузећу “Воде Војводине” предато 1.200 метара мобилних брана за одбрану од поплава

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић предао је данас на употребу  в.д. директору ЈВП „Воде Војводине“, Срђану Кружевићу мобилне бране за одбрану од поплава. Реч је о 1.200 метара мобилних брана, а примопредаја је обављена у магацину мобилне опреме на Клиси.

Срђан Кружевић и Чедомир Божић

В. д. директора, Срђан Кружевић, истакао је да смо спремни на брзу реакцију у случају наиласка високих водостаја, те да је опрема коју добијамо преко међународних пројеката изузетно важна. Такође је рекао да ових 1.200 метара мобилних брана може поставити 12 обучених људи и напунити их за око 30 сати. „Бране замењују чак 180.000 џакова, за чије постављање би требало ангажовати исто толико људи који би џакове постављали 6 дана, радећи 20 сати дневно, што нашу спремност за реаговање подиже на виши ниво“, прецизирао је Кружевић.  

ЈВП “Воде Војводине” примопредаја опреме

Секретар Божић уверио се да је магацин добро опремљен и рекао да ће сарадња са ЈВП „Воде Војводине“ у вези са одбраном од поплава бити настављена и у наредном периоду. „Заједничком сарадњом ову област ћемо и даље унапређивати“, рекао је Божић.

Опрема вредна 570.000 евра набављена је преко Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, а као део европског пројекта „Стојимо заједно“ (Together we stand“).          

Пре месец дана из истог пројекта испоручене су две машине за пуњење врећа песком, капацитета 4.600 врећа на сат, два мобилна светлосна торња са агрегатом и две пумпе капацитета 120 литара у секунди. Радници су обучени за монтажу и пуњење брана. Мобилне бране се пуне водом, а одбрамбену линију могу надвисити за око 1,4 метра.

Фото: ЈВП “Воде Војводине”

Укупна вредност пројекта је 1.797.180,20 евра од чега Европска унија суфинансира 85% вредности пројекта.

Правовремено деловање у случају кризних ситуација игра кључну улогу како би реакција на потенцијалне природне катастрофе била бржа, а штета што мања.

Тагови:

Најновије