САД: Северна Кореја производи више плутонијума за атомско оружје

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ПЈОНГЈАНГ – 

“Неки сателитски снимци указују да Северна Кореја тренутно можда покушава да произведе више плутонијума за атомско оружје у свом главном нуклеарном постројењу, након што је председник Ким Џонг Ун у јануару обећао да ће повећати активности на том плану”, преноси амерички AP.

Американци наводе да је сајт „38 North“, који прати дешавања у Северној Кореји, пренео да снимци нуклеарног комплекса у Јонгбијону указују да електрана на угаљ у овом објекту ради након отприлике двогодишње паузе.

Саопштио је да то може да сугерише да су у току припреме за прераду плутонијума потребног за нуклеарно оружје Северне Кореје, али да то може и да значи да се постројење само припрема за руковање радиоактивним отпадом.

Раније ове недеље, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Рафаел Гроси потврдио је да су нека нуклеарна постројења у Северној Кореји наставила да раде, што је очигледно кршење важећих резолуција Савета безбедности Уједињених нација.

Плутонијум је један од два кључна састојка за изградњу нуклеарног оружја, заједно са високо обогаћеним уранијумом.

Комплекс Јонгбијон, северно од главног града Пјонгјанга, има постројења за производњу обе компоненте, али није познато колико је тога до сада произведено у овом комплексу и где се складишти, наводи агенција.

Ројтерс преноси да је у јануару Ким обећао да ће повећати нуклеарни арсенал и обелоданио низ високотехнолошких система наоружања усмерених против САД, уз поруку да судбина билатералних односа две земље зависи од тога да ли ће Вашингтон повући своју непријатељску политику према Северној Кореји.

Тагови:

Најновије