Свет: Аустралија наставља да користи вакцину АстраЗенеке; Јапански премијер Суга вакцинисан против ковид-19

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ТОКИО, СИДНЕЈ –  Аустралија не планира да прекине коришћење вакцине компаније АстраЗенека, изјавио је државни званичник Џош Фрајденберг у време када је неколико европских држава зауставило примену ове вакцине након што су пријављене озбиљне нуспојаве.

 Аустралија не планира да прекине коришћење вакцине компаније АстраЗенека, изјавио је државни званичник Џош Фрајденберг у време када је неколико европских држава зауставило примену ове вакцине након што су пријављене озбиљне нуспојаве.

Фрајденберг је нагласио да су европски регулатор за лекове и Светска здравствена организација потврдили да је вакцина АстраЗенеке ефикасна и безбедна за употребу, преноси Ројтерс.

“Тако да ћемо наставити с применом вакцине АстраЗенеке”, рекао је Фрајденберг за Скај њуз.

Више европских земаља, укључујући Немачку, Француску, Италију, Шпанију, Португалију и Кипар, привремено су прекинуле коришћење вакцине коју су произвеле британско-шведска компанија Астразенека и Универзитет у Оксфорду, након што су пријављена крварења, стварање крвних угрушака и низак број тромбоцита после добијања вакцине.

Јапански премијер Суга вакцинисан против ковид-19

Јапански премијер Јошихиде Суга примио је своју прву дозу ковид-19 вакцине у склопу припрема за састанак са америчким председником Џо Бајденом следећег месеца и тако постао први владин званичник у земљи који је јавно имунизован, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да ће отприлике 80 до 90 званичника бити вакцинисано пре него што се почетком следећег месеца упуте у САД, где ће Суга постати први светски лидер који ће се лично састати са Бајденом откако је постао председник.

Јапан је започео кампању имунизације против ковид-19 прошлог месеца са вакцинама Фајзера и Бионтека, а она је усредсређена на здравствене раднике и оне старије од 65 година, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да се премијер Суга обавезао да ће држава обезбедити довољно доза за 126 милиона становника у земљи до јуна, пре почетка Олимпијских игара у Токију, а Јапан је до понедељка имунизовао са бар једном дозом вакцине преко 290.000 људи.

Венецуела неће одобрити вакцину АстраЗенека

 Венецуела неће одобрити вакцину АстраЗенека против ковид-19, изјавила је данас потпредседница Венецуеле Делси Родригез, наводећи као разлог “последице које је вакцина имала на пацијенте”.

Њени коментари уследили су након што је неколико европских земаља обуставило имунизацију том вакцином након извештаја о коагулацији крви код пацијената који су је примили, преноси агенција Ројтерс.

Друге земље, укључујући Канаду и Аустралију, наставиле су да препоручују њену употребу.

Венецуела је до сада користила руску вакцину “Спутњик В” и кинеску вакцину “Синофарм” у оквиру свог програма вакцинације.

Тагови:

Најновије