Синофарм: Проценићемо да ли је потребна и трећа доза

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Kинеска национална фармацеутска група “Синофарм” процениће, на основу резултата треће фазе клиничких испитивања добијених из иностранства, да ли ће након две примљене дозе вакцине бити потребна и трећа, рекао је директор те компаније.

Регулатори и компаније које су развиле вакцине разматрају да ли су неопходне допунске дозе услед забринутости да би нове верзије корона вируса могле да ослабе заштиту вакцина направљених за старије сојеве, пренео је Ројтерс.

“Досадашњи прелиминарни резултати показали су да појачивач вакцинације може ефикасно повећати неутралишуће антитело титра и постојаности антитела, а такође, ефикасно побољшавају способност вакцине да се одупре мутацијама”, рекао је Џанг Јунтао, потпредседник Kинеске националне Биотек групе, подружнице Синофарма.

Антитела која су покренуле две дозе вакцине против ковид-19 из компаније “Синофарм” имају “прилично добар” неутралишући ефекат на варијанте пронађене у Великој Британији и Јужној Африци, као и на неколико других, рекао је Џанг, позивајући се на резултате лабораторијских тестова после узимања узорака крви од учесника клиничког испитивања.

Лабораторијско тестирање је у току за варијанте пронађене у Бразилу и Зимбабвеу, рекао је Џанг.

Ефекат антитела индукованих вакцином Синовак Биотек опао је у односу на варијанту идентификовану у Јужној Африци, док је ефекат против варијанте пронађене у Британији остао сличан оном против старије варијанте из Вухана, рекао је Џиао Kианг, генерални директор ””Синовак лајф сајансис”” на конференцији за новинаре.

””Синовак”” увози варијанту из Бразила за истраживање и развој вакцина, а радови по мери јужноафричке варијанте већ су започели, рекао је Џиао.

Kорелација између нивоа антитела и ефикасности вакцине није била одмах јасна, рекао је портпарол Синовака.

Ова компанија је, такође, тестирала и трећу дозу у клиничким испитивањима рађеним у Kини, где су учесници у испитивању примили трећу дозу око осам месеци након што су примили другу.

Јужноафричка варијанта могла би представљати већу опасност од осталих на основу одговора антитела.

Тагови:

Најновије