Србија би могла бити прва земља која се враћа нормалном животу

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

У разговору са челницима “EXIT” фестивала и удружења Нови Сад – омладинска престоница Европе (ОПЕНС) Душаном Ковачевићем и Вукашином Гроздановићем данас смо дошли до закључка да би Србија, будући да је шампион вакцинације, могла бити међу првим земљама које се враћају нормалном животу, истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

“Тешко је свима у време док хара корона вирус, година пандемије је снажно утицала на погоршање менталног здравља, а верујем да је достизање одређеног степена имунизације кључни начин борбе против ковида и борбе за повратак у “стари” живот. Ово је битно и због економије, свих наших угоститеља, хотелијера, манифестација, таксиста и других услужних делатности, који су тешко погођени ограничењима која су морала бити уведена”, рекао је Вучевић.

Он је додао да у тренутку када богатије земље у свету имају проблем да дођу до вакцина, Србија има шансу да из ове кризе изађе још јача, као један од лидера у Европи, како у домену заштите јавног здравља, тако и по економском расту и у развоју.

“Душан Ковачевић ме је у разговору подсетио како је план отварања Велике Британије, који подразумева враћање догађаја до 10.000 људи током маја и укидање свих рестрикција 21. јуна, довео до наглог таласа оптимизма на острву и тако мотивисао све сегменте друштва да се са још већом снагом укључе у борбу за што скорију победу над вирусом. Верујем да је то хитно потребно и нашој земљи”, додао је градоначелник.

Вукашин Гроздановић из ОПЕНС-а је изнео податке који су нас све замислили и уплашили – депресија је повећана за 700% у односу на предпандемијски ниво. Напоменуо је и да су млади у претходном периоду најчешће спомињани у контексту неодговорности и кривице за ширење епидемије, па да је неопходно променити приступ и препознати их као део решења, односно као појединце који својим примером и снагом могу да доведу до што скоријег враћања начина живота на који смо навикли, и који заслужујемо.

“Сложили смо се да је потребна већа координација и сарадња невладиног и владиног сектора, како бисмо активирали све сегменте друштва, посебно младе, да се одазову позивима на имунизацију. Време је да задамо завршни, победнички ударац корона вирусу. Вакцинишите се”, закључио је Милош Вучевић.

Тагови:

Најновије