Србија поднела захтев за номинацију шљивовице на Унескову листу

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Министарство културе предало је Унескоу захтев за номинацију шљивовице на репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић током данашњег обраћања у Парламенту навела је да је Министарство предало захтев за номинацију шљивовице на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.

Данас смо управо предали кандидатуру. Kада сте похвалили да је наше српско коло успело да уђе на Унескову листу заштићене нематеријалне културне баштине, предали смо кандидатуру за шљивовицу и надам се да ћемо следеће године успети да се упишемо, а онда идемо на кандидатуру наивног словачког сликарства. Радимо и на том плану, тихо и мирно. Ја сам човек који воли да се похвали не потезима које повлачим, него резултатима – навела је Гојковићева.

Шљивовица би требало да се упише на листу као елемент друштвене праксе и знања у вези са припремом и употребом традиционалног пића од шљиве.

Шљивовица произведена у нашој земљи је тек 2016. године од Европске уније добила сертификат о географском пореклу и од тада носи заштићено име “Српска шљивовица”.

На листи Унеско из Србије су већ уписани крсна слава, коло, певање уз гусле и, прошле године, злакуска лончарија.

Тагови:

Најновије