Српска храна на сајму Продеxпо у Москви од 12. до 16. априла

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Српска прехрамбена индустрија и ове године представиће се на сајму Продеxпо у Москви, где ће од 12. до 16. априла, у организацији Привредне коморе Србије и Развојне агенције Србије, своју понуду и извозни потенцијал промовисати 11 домаћих компанија.

На највећој изложби прехрамбене индустрије у Русији и ЗНД, у оквиру Националног павиљона Србије производне програме и извозне капацитете представиће компаније Млекара Шабац, Млекара Уб, Имлек, Падинска Скела, Царнеx Врбас, Индустрија меса Толопа, Бачка Топола, Масли, Лесковац, Златиборац, Београд, Итн Гроуп, Београд, Мастер Фруитс, Београд, Мамбиком Аграр, Београд, и Мираx Аграр Београд.

На сајму у Москви биће представљена понуда смрзнутог воћа и поврћа, млека и млечних производа, сухомеснатих -деликатесних производа, готових јела и паштета, као и сушеног воћа. Српски производ је цењен, препознат као квалитетан, традиционално има купце и велика је потражња. Тржиште Русије и ЗНД је огромно и треба у што већој мери искористити тај потенцијал – саопштила је ПKС.

Дејан Родић, директор Представништва ПKС у Москви, истакао је да Привредна комора Србије и представништво у Москви интензивно раде на повезивању српских произвођача и руских купаца.

Додао је да су захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму са Руском Федерацијом и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника, српски производи у старту конкурентниији у односу на друге, увозне производе.

У 2020. години Србија је највише извозила свеже јабуке, соју, сир, брескве и нектарине, храну за псе и мачке, саднице воћа, свеже јагоде, смрзнуто воће, малине и купине, а и поред свих отежавајућих околности услед пандемије ЦОВИД-19, српски извоз бележи позитивне резултате и раст од 5,2%.

Продекспо сваке године посети око 70.000 посетилаца из преко 110 земаља. Ове године на сајму ће излагати 2660 излагача из 73 земље света.

Осим Србије, на националним штандовима представиће се и Италија, Шпанија, Турска, Узбекистан, Јерменија, Бразил, Уругвај. Осим презентација најсавременијих технологија у производњи хране, биће организовани састанци произвођача, извозника и дистрибутера, као и представника водећих малопродајних трговинских ланаца.

Сајам се одржава уз посебне мере заштите које подразумевају обавезно ношење маски и рукавица, мерење температуре на улазу у сајамски простор, дезинфекцију руку и држање дистанце од 1,5 м. Ваздух у халама ће се мењати више пута у току сат времена, на снази ће бити прописано правило боравка 1 особе на 4 м2, сваки узорак за дегустацију мора бити посебно упакован, пословни разговори биће дозвољени 1 на 1, а на сваком штанду ће бити постављене заштитне плексиглас преграде као додатна сигурност приликом пословних разговора између излагача и пословних партнера, истиче се у саопштењу ПKС.

Тагови:

Најновије