Српско народно позориште обележило 160 година постојања

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Српско народно позориште у Новом Саду данас је обележило 160 година постојања свечаном академијом, на којој су уручена највиша признања СНП-а, годишње награде и похвале.

На свечаности која је била затвореног типа, прилагођена прописаним превентивним мерама, министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да су Српско народно позориште пре 160 година основали највећи људи тог времена: Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај и Јован Ðорђевић.

Позориште је делило судбину народа и успело да преброди све недаће и неповољне околности по наш народ и државу и да остане симбол културе града Новог Сада, Војводине и Србије, истакла је Гојковић.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ðерић рекао је да је ова кућа најважнија и највећа културна установа у Војводини, а све запаженија у у Србији и региону.

“Наше представе су водеће на свим позоришним ранг листама, присутну смо и освајамо награде на фестивалима, укључени смо у програм Kреативне Европе са пројектом Kрос опера, чију реализацију са нестрпљењем очекујемо када пандемија прође и престане забрана окупљања и поново зашкрипе даске које живот значе”, рекао је Ðерић.

Златну медаљу “Јован Ðорђевић” добили су и покрајински секретари, Драгана Милошевић за културу и др Зоран Гојковић, секретар за здравство.

Тагови:

Најновије