Старовић: Вакцинисање у Србији потврда политике добросуседства

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email
Фото: Немања Старовић

Грађани околних држава препознају да је отварање могућности да се суседи вакцинишу у Србији потврда политике добросуседства и солидарности, коју наша земља годинама промовише, изјавио је данас државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић.

Старовић је за ТВ Б92 рекао да, када се види практично шта значи израз добре воље и солидарности, иницијативе попут “мини шенгена” постају пријемчивије свима у региону, саопштило је Министарство спољних послова.

“Не може нама бити добро ако је свима око нас лоше. Чему критика на рачун политике и солидарности која се исказује? Kада смо имали поплаве и нама су помагали, па природно је да и ми помогнемо другима који су у нешто тежој позицији од нас”, рекао је Старовић осврћући се на неповерење према Србији које је и даље присутно у појединим медијима у региону.

Упутан да прокоментарише последњи извештај Европског парламента о Србији, Старовић је оценио да су критике изнете у њему паушалне и са плитким темељима, и истакао да Србија инсистира на томе да се критике сведу са нивоа “општих места и паушалних оцена” на ниво практичних питања, јер се често, како је нагласио, када се тако поступи, испостави да ЕУ заправо куца на отворена врата.

“Тај извештај има озбиљне мањкавости, а ставови о недостацима стручног кадра и медицинске опреме су апсурдни. Не може се словима на папиру демантовати стварност која постоји у Србији. Знамо да стање није идеално, али је далеко боље него у читавом низу чланица ЕУ“, рекао је Старовић.

Према његовим речима, за Србију европски пут нема реалну и кредибилну алтернативу, иако постоји и замор од проширења ЕУ и замор од приступања.

“Ми смо спремни да будемо прва држава која ће применити нову методологију и можемо отворити прве преговарачке кластере ове године, и да на један ефикаснији и бржи начин остваримо наше чланство у ЕУ, што је наш интерес и опредељење, али и право као демократске државе“, казао је Старовић.

Осврћући се на неспремност Владе Црне Горе да поништи одлуку претходне администрације о проглашењу амбасадора Србије Владимира Божовића персоном нон грата, Старовић је рекао да је Божовић, што се Србије тиче, и даље њен амбасадор, и да Србија очекује да му буде омогућено гостопримство, јер не постоји ниједан разлог да то не буде учињено.

“Садашња влада Црне Горе није учинила ниједан процедурални корак у правцу отклањања погрешне и штетне одлуке о проглашења Владимира Божовића персоном нон грата“, констатовао је Старовић.

Он није желео да коментарише полемике у Црној Гори о начину на који та држава треба да се одреди према Сребреници, јер, како је оценио, одређени медији покушавају да таквим темама покрију манифестације солидарности попут вакцинације странаца у Београду, које су ујединиле читав регион и показале колико можемо да урадимо ако направимо отклон од политика које завађају државе и народе на овом простору.

Он је изразио задовољство што, услед свих драматичних промена у односу снага на глобалном и регионалном плану, Београд враћа своју природну позицију жаришне тачке европске дипломатије, јер то је, како је навео, оно што наша престоница и наши грађани заслужују.

Тагови:

Најновије