Стефану Миленковићу уручен орден Kарађорђеве звезде првог степена

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Председник Александар Вучић уручио је oрден Kарађорђеве звезде првог степена виолинисти и музичком педагогу Стефану Миленковићу.

Миленковић је одликован поводом Дана државности Србије за нарочите заслуге у представљању Србије и постигнуте резултате у области класичне музике.

Фото: Танјуг

“За мене посебна част што могу физички да уручим орден Kарађорђеве звезде Стефану Миленковићу”, рекао је Вучић и додао да је посебно поносан због рада Kомисије која је донела одлуку да Стефан Миленковић буде носилац овог ордена.

“Нисам неко ко се разуме у музику, још мање у музичку педагогију. Али, Стефан je својом изузетном каријером, ванредним талентом, али и одговорном посвећеношћу урадио много за Србију, толико много што ми обични људи не би могли за хиљаду година”, објаснио је он.

Вучић је констатовао да је Миленковић заслужио овај орден.

Повратком у Србију показао је и да они који су најуспешнији, највећи, чије име са поносом изговарају и с друге стране Атлантика, умеју да воле своју Србију, констатовао је Вучић.

Kазао је да је, када је први пут чуо вест о његовом повратку, с неверицом примио ту вест, а када је упознао Миленковића и са њим причао посебно обрадовао.

“Ретке су такве енергије, способност, тако талентовани људи са здравом амбицијом. Стефан је нека врста доброг ветра који долази у Србију. Он је човек који је наговестио значајне промене за нашу земљу, враћање њеног угледа”, указао је он.

Фото: Танјуг

Вучић је казао да очекујемо и у будућности много од Миленковића.

“Имам једну поруку за вас. Од данас када сте физички примили орден ви и ваши чланови породице носите већу одговорност него до сада. До сада сте само себи одговарали, а од данас ви морате за разлику од нас обичних смртника да водите рачуна како се понашате на сваком месту, јер сте признати од Србије као један од најбољих у Србији”, поручио је он додајући да ће морати веома одговорно да се понаша у наредних, најмање, 60 година његовог живота.

Истакао је да ће на веома одговоран начин морати и да покаже не само да је тај орден заслужио већ и много више од своје земље Србије.

“Хвала што сте имали довољно храбрости да будете уз своју земљу када је било лакше да то не будете и што сте се вратили у њу када други бирају да из ње оду. Хвала што сте успели да промовишете Србију и представљате Србију на најлепши могући начин”, рекао је он.

Наш прослављени виолиниста истакао је да је орден огромна ствар за њега, његову породицу, за његову каријеру и личну историју.

“Kада погледам шта орден значи у историји за све оне који су га добили, осећам се да сам на једном почетку. Да је ово почетак праве одговорности и правих изазова. Али, ја то волим и мотивише ме то и спреман сам да наставим са оним што сам и до сада радио најбоље што могу”, рекао је Миленковић.

Он је захвалио председнику Вучићу, али и Србији, на поверењу које му је, каже, указивано свих претходних деценија.

Фото: Танјуг

“Прошле године је било 40 година од првог наступа, а ја немам 144 године, имам 44”, нашалио се Миленковић и додао:

“Видимо се убрзо, надам се са виолином следећи пут”.

Миленковић је славни и међународно награђивани виолиниста, који је виолину почео да свира са три године.

Са шест година он је имао први наступ као солиста са оркестром, након чега је отпочела његова музичка каријера.

После 40 година изузетне каријере Миленковић је одлучио да се врати у Београд.

Он је, крајем прошле године саопштивши ту одлуку, казао да повратак “кући” после три деценије у иностранству види као део процеса личне еволуције и тада објаснио да се вратио у Србију због чињенице да једино у овој земљи може да буде близу своје породице.

Уручењу oрдена у згради Председништва, уз поштовање свих епидемиолошких мера, присуствовали су саветник председника за културу Дејан Савић и генерална секретарка председника Сузана Пауновић.

Тагови:

Најновије