Стижу нови аутоматски бројачи возила и бицикала

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Нови бројачи саобраћаја до лета ће бити постављени на булеварима Ослобођења, Јаше Томића и Патријарха Павла, као и у Хаџи Рувимовој улици.

Надлежни у Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције донели су одлуку да набавку и уградњу те опреме повере новосадским предузећима “Богал инжењеринг” и “МХМ пројект”. Куповина уређаја за бројање и категоризацију моторних возила и бицикала коштаће 7,45 милиона динара без ПДВ-а, односно 8,94 милиона с тим порезом, а радови ће трајати три месеца.

Уређаји за бројање и категоризацију возила и бициклиста биће постављени у Хаџи Рувимовој улици, на булеварима Јаше Томића и Ослобођења, с тим што ће опрема у зони раскрснице с Улицом Новосадског сајма бити монтирана на стазе и регистроваће само бициклисте, што је предвиђено и на бројачким местима на Булевару патријарха Павла.

Иначе, Нови Сад већ има успостављен  систем за аутоматско бројање, те су одговарајући уређаји постављени на више од 30 места у граду, па ће нови уређаји бити умрежени с оним раније инсталираним. Систем подразумева прикупљање података путем опреме, која је постављена на бројачким местима и аутоматски пренос података на централни рачунар у надлежности Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, као и извештавање о тренутном стању саобраћаја на сајту Управе. Прикупљени подаци, показују врсту возила, региструју њихову брзину у реалном времену, с тим што дисплеји приказују и број бициклиста/возила по дану, као и укупан број за целу годину, али и опште информације попут датума, времена, температуре.

Подсећања ради, осим бројача возила, поред неколико школа постављени саобраћајни знаци са доплер радарима, који на електронским дисплејима показују брзину кретања и информишу возаче о ограничењу и упозоравају на прекорачење.       

Ј. Вукашиновић

Тагови:

Најновије