Удруживање у задругу-кооперативе – модел будућности повртарства у Србији

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Како преноси портал АгроФин, повртарство у Србији од изузетног је агрономског, али и економског значаја у пољоприврдној производњи. На производној листи наших произвођача налази се чак 41 повртарска врста, а највећи економски значај везан је за 30 које се гаје у различитим системима производње, најчешће интегралној.

“За даље унапређење повртарства од изузетног је значаја удруживање произвођача у задруге-кооперативе. На овај начин рационалније се користи скупа механизација, обезбеђује репроматеријал по повољнијим ценама, упошљавају прерађивачки капацитети, све са циљем повећања прихода по јединице површине”, каже проф. др Жарко Илин са новосадског Пољопривредног факулетета, један од наших водећих стручњака за повртарску производњу.

Проф. Др Жарко Илин, Пољопривредни фактултет Нови Сад
Илин сматра да су кооперативе, онако како су организоване и функционишу у појединим земљама ЕУ, модел у ком правцу у будућности треба код нас да се развија повртарство.

“Уз кооперативе у земљама ЕУ углавном су везани и научно-истраживачки центри за стварање нових сорти, хибрида, планску анализу, препоруку нових повртарских култура за широку производну праксу као и примену нових технологија. Не треба да “измишљамо топлу воду” већ само да пратимо осведочено добре примере праксе у Холандији, Немачкој, Француској, Италији, Шпанији, Израелу… На тај начин најбоље ћемо нашим произвођачима помоћи да обезбеде континуитет производње и, по произеденој количини и квалитету, дају још боље резултате у пракси, каже Илин додајући да ангажовање Задружног савеза Војводине и Задружног савеза Србије последњих година показује да смо на добром путу да реализујемо концепт коопратива који у земљама ЕУ и Израелу даје изванредне резултате.”

Б.К.

Тагови:

Најновије