Уколико тренирате шећер је обавезан

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Годинама су била активна уверавања да калорије из слаткиша потпуно треба избегавати ако активно вежбате, али управо је супротно: уколико тренирате, шећер је обавезан на вашем менију. Особе које излазе из теретане са кесицом гумених бомбона или других слаткиша заиста имају легитимно оправдање за то.

Угљени хидрати и исхрана за тренинг

Вашем телу су потребни угљени хидрати као гориво за тренинг и као помоћ у опоравку након вежбања. Док би житарице од целог зрна, воће и поврће генерално требало да буду ваш избор, уколико тренирате, шећер је обавезан, односно угљени хидрати који се брже варе за што бољи учинак, али и одмор.

Прости угљени хидрати који се брзо варе налазе се у разној храни, укључујући житарице, хлеб, али и слаткише. Они се брзо трансформишу у глукозу, након чега тело све угљене хидрате третира исто, без обзира на то шта сте појели. У сваком случају, уколико тренирате, шећер се сматра обавезним елементом у исхрани.

Свакако, не треба ни да претерујете у његовом конзумирању. Амерички стручњаци наводе да је, уколико тренирају активно, мушкарцима дозвољено око 36 грама шећера дневно, што је 26 гумених медведића или једна калорична чоколадица. Дакле, шећер је обавезан, али у одређеној дози.

Ако сте често у теретани

Уколико тренирате до 90 минута, требало би да узимате слаткише након тренинга, када тело користи шећер за враћање залиха угљених хидрата. Током напорног тренинга, тело користи и глукозу и гликоген, чије је обнављање залиха неопходно одмах након што се вежбање заврши, а то је могуће уз просте шећере.

Када изложите тело физичком напору, долази до разбијања мишићног ткива, што је добро, јер након тога следи опоравак, а затим и раст мишића. Коришћењем простих угљених хидрата, односно одређене количине шећера у право време, то може да помогне при остваривању управо овог циља уколико тренирате.

Ако сте спортиста који ради на издржљивости

Тркачи и бициклисти би требало да носе гумене бомбоне или друге лако преносиве слаткише са собом и да их једу док вежбају, а не после. Током дужих тренинга, њима треба најмање 30 грама угљених хидрата по сату да би имали довољно шећера за свој организам.

Уопштени концепти су исти за спортисте који раде на издржљивости, али потребе су ипак мало другачије. Наиме, што се дуже раде високо интензивни тренинзи, вероватније је да ће се искористити све залихе енергије, тако да је шећер заиста обавезан у овом случају.

Дакле, уколико тренинг траје око два сата, вежбате високим интензитетом или на високим температурама, шећер је обавезан како бисте обезбедили свом телу глукозу као гориво, а слаткиши су дефинитивно најзабавнији начин да то урадите.

Тагови:

Најновије