У Грачаници одржана Академија посвећена мартовском погрому

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

У Дому културе у Грачаници, након полагања белих ружа на обележју МИСИНГ одржана је Академија посвећена мартовском погрому који се десио 17. марта 2004. године. Поред окупљених грађана, академији су присуствовали и Архимандрит Иларион, игуман Манастира Драганац, Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Вељко Одаловић, председник Комисије Владе Србије за нестала лица, Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника, Ивана Поповић, народна посланица у Скупштини Републике Србије, Срђан Поповић, градоначелник Општине Грачаница и многи други. 

РТГ

Архимандрит Иларион обратио се окупљенима на академији нагласивши да нам је вера помогла да издржимо све недаће.

– Вера је помогла сељанима из околине манастира Драганац да у једно тешко време пред распад Отоманске империје подижу храм који би требало да личи на Грачаницу. Захваљујући тој вери тај манастир до дана данашњег постоји. Ми смо се овде пре свега сабрали због вере, вере да ипак добро побеђује зло, да је смрт побеђена једном заувек Васкрсењем Христовим  – рекао је на академији отац Иларион.

– Важно је да памтимо и да се сећамо и да славимо наше жртве и наше мученике. Због тога сам итекако поносан што данас на челу са председником Александром Вучићем обележавамо и Олују и погром и страдање у бомбардовању и не стидимо се наших жртава и не стидимо се да кажемо да су страдали од руке безумника само зато што су били Срби. Да нам се 17. март више никада не понови, зато је важно да га се сећамо, али је важна и опомена председника Србије који је јасно рекао своме народу да се више никада неће десити. Данас имамо јаку и снажну Србију која стоји уз свој народ и која се бори за свој народ – рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић у обраћању.

– Да нам се више не деси 17. март, да више нико не страда, него да сви заједно градимо бољу будућност, а градићемо је ако не заборавимо шта нам се десило јер само тако ћемо знати да се сачувамо – додао је Петар Петковић.

Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица подсетио је на дане страдања на Косову и Метохији, као и на сам мартовски погром.

– Председник Србије шаље врло јасне поруке свима нама, и нама који смо овде, али и међународној заједници. Ми ћемо истрајати у борби. 17. март је много тежи од само бомбардовања јер се десио после пуних пет година, после успостављања мисије, када је 50 000 мировњака дозволило погром, а на мети су биле и цркве, и села, и преостали Срби.

Народна посланица у Скупштини Србије Ивана Поповић рекла је да је важно да се данас прича о погрому и да наша деца знају о томе.

– Важно је да спасимо жртве од заборава јер једино оно што је горе од страдања јесте заборав. Данас тражим много од људи који живе на Косову и Метохији, ато је да очувају своја огњишта, а сви ми, представници Народне скупштине, посланици, председник Србије никада неће заборавити најхрабрију децу која се налазе на Косову и Метохији, то је нешто за шта ми данас желимо да се боримо – нагласила је Поповић.

Наташа Шћепановић, председница Удружења породица косметских страдалника нагласила је да су Срби страдали као ниједан други народ у новијој европској историји.

– Све вредности за које се залаже модерно човечанство срушене су управо на овим просторима јер нико није имао храбрости да се супротстави нељудима, да заустави зло, отмице и сурова мучења и убијања. Нема те слободе чији се темељи граде на убиствима, срушеним црквама и спаљеним домовима – рекла је Шћепановић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић појаснио је да је мартовски погром трагичан како по свом обиму, тако и по нечињењу међународне заједнице.

РТГ

– Најтрагичније је што су у погрому уништени и људски животи. Несрећа и погром 17. марта 2004. године, који су погодили овај простор не би се могли описати недељама. Данас, 17 година касније, ми још срећемо људе чије су приче из погрома неиспричане, видимо и слушамо страдале који нису ни стигли до правде или надокнаде своје уништене имовине. Ми се и данас надамо да ће наше уметничко и културно благо које је опљачкано и однесено доћи некако до нас и верујемо да се живот може вратити у нормалне токове. Сасвим је јасно да је погром обележио наше животе и 17 година касније није избледео у нашим животима. Свака неправда чека да угледа лице правде, свако уништено село чека своје повратнике, свака необновљена црква чека да се у њој служи литургија. Рекло би се да је ово ситуација у којој нема излаза и решења, али није и не може бити тако јер овај народ, наша држава, наша хришћанска савест и више од свега, наше жртве, кажу обнављајте живот – рекао је у обраћању Срђан Поповић.

Академију је својом песмом и гласом увеличала Тамара Капетановић, вокални солиста Ансамбла „Венац“.

Тагови:

Најновије