У плану реконструкција Улице Николе Тесле: Коловоз и тротоар вапе за обновом

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Да је улица, која име носи по једном од најпознатијих научника Николи Тесли, зрела за реконструкцију најбоље знају станари тог кварта.

Нашој редакцији неколико пута су се обраћали суграђани из те, али и из Улице Уроша Предића, указујући да након асфалтирања пре 60 година, осим повременог “крпљења”, значајнијих поправки није било. Распоред рупа и улегнућа на путу возачи су већ добро изучили, а при погледу на улицу лоше стање коловоза и пешачких стаза додатно долази до изражаја, јер је у контрасту с изгледом кућа у том, по некима, елитном крају.

Станари истичу да би улице које носе имена познатог сликара Уроша Предића и научника, чији су изуми променили свет, Николе Тесле, морале да изгледају знатно боље, и напомињу да знамените личности то не заслужују. Свесни су да је много новца уложено у поправку улица, тротоара и бициклистичких стаза, поготово у приградским насељима, али, кажу, да не би требало заборавити ни мале улице у центру града, које су значајне, јер представљају пречице до великих саобраћајница.

Будући да је Градска управа за грађевинско земљиште недавно одабрала пројектанта за саобраћајне површине с пратећом инфраструктуром, учињен је први корак за решавање проблема у Улици Николе Тесле. Прибављање техничке документације коштаће око 1,7 милиона динара без ПДВ-а, односно готово два милиона с тим порезом, а уговор је закључен с групом понуђача, фирмама АД “Војводинапројект”, “Централна путна лабораторија”, ГМП “Грамонт-НС” и “КЛМ инжењеринг ТМ”. Све предвиђене пројекте и нацрте, као и процену трошкова, одабрана предузећа ће морати да испоруче у року од четири месеца, односно 120 дана.

Улица Николе Тесле припада Месној заједници “Народни хероји” и, како је у тендерској документацији објашњено, по рангу је сабирна саобраћајница, у зони новог градског центра, унутар амбијенталне целине са наслеђеним карактеристикама простора. Поред породичних кућа, ту се налази комплекс Јодне бање, као и Футошки парк и Хотел “Парк”. Ширина регулације улице је 12 метара, а дужина 429 метара, од Ненада Митрова до Футошке улице.

Планирана је реконструкција коловоза и пешачких стаза, као и водовода и канализације, али и јавне расвете.

Како је наведено, пешачке стазе, на почетку деонице од Футошког пута, заузимају подужни паркинзи и неодржаване жардињере, а предвиђено је проширење тротоара с обе стране улице, с тим да се од одговорног пројектанта очекује да око високог заленила испланира одговарајуће отворе. Осим тога, требало би средити и колске прилазе поседима, али и обележити подужне паркинге на пешачким стазама, на местима где просторне могућности то дозвољавају. Планирана је обнова линијског зеленила на страни улице где су породичне куће, као и уређивање паркинга за бицикле на улазу у парк.

Пројектним задатком је предвиђена и реконструкција азбестно-цементног водовода и канализације, дужине 450 метара, а од пројектанта се очекује да уради и нацрте нове црпне станице у Улици Николе Тесле.

Техничком докумантацијом обухваћен је и пројекат јавне расвете, која је, како је констатовано,технолошки застарела, када је реч извору светла.

Футошка улица представља једну од најпрометнијих градских саобраћајница, која повезује Нови Сад с приградским насељима, па су због велике густине саобраћаја, као и безбедности пешака и бициклиста, летос на раскрсници те и Улице Николе Тесле постављени нови семафори.

На том месту претходних година забележен је већи број саобраћајних незгода. Имајући у виду близину Јодне бање, у коју суграђани, поготово старији, одлазе на рехабилитацију, ради лакшег кретања пешака у тој зони су упуштени ивичњаци на пешачким прелазима, односно уклоњени на бициклистичким стазама.

Извор: дневник.рс
Фото: Пиxабаy

Тагови:

Најновије