У САД траже стопирање увоза соларних производа из Кине

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

ВАШИНГТОН – Највеће америчко радничко удружење AFL-CIO позвало је администрацију председника Џоа Бајдена и Конгрес да зауставе увоз соларних производа из кинеске покрајине Синђијанг због, како тврде, забринутости за људска права.

Председник AFL-CIO Ричард Трумка навео је у писмима, упућеним државном секретару САД Антонију Блинкену и саветнику Беле куће за националну безбедност Џеку Саливану, да постоје “убедљиви докази о систематском присилном раду” у сектору соларне производње Синђијангу и затражио с тим у вези “хитну циљану акцију”, преноси Ројтерс.

„Бајденова администрација и Конгрес морају да делују како би блокирали увоз соларних производа који садрже поливалентни силикон произведен присилним радом“, написао је Трумка у писмима датираним 12. марта.

Из Стејт департмента и Беле куће нису одмах одговорили на захтев за коментаром.

AFL-CIO је пружио значајну подршку председнику Бајдену у трци за победу над бившим председником Доналдом Трампом на новембарским изборима 2020, напомиње британска агенција.

Бајденова администрација је стала иза одлуке Трампове владе да је Кина наводно починила геноцид над муслиманским Ујгурима у Синђијангу и поручила да САД треба да буду спремне да уведу додатне извозне трошкове Кини.

Тагови:

Најновије